preview image MEN TODAY goes conscious
preview image Koekeloeren bij Wayne Rooney op Barbados

3 stijlen om de spijkerjas deze herfst te dragen

| Kawing | 1 Reactie(s)

De spijkerjas heeft niet alleen twee wereldoorlogen overleefd, maar doorstaat nog altijd het halfjaarlijkse modegeweld dat fashion week heet. Elk seizoen glipt het spijkerjack weer langs de runways de rekken van kledingwinkels in. 3 tips om het beste uit het denim jacket te halen.

Denim Jacket - MEN TODAY
Foto: Mango Man

Een korte geschiedenis van de spijkerjas

Net als de spijkerbroek is de spijkerjas sinds zijn introductie niet meer weg te denken uit de herengarderobe. Wat meer dan een eeuw geleden als duurzaam workwear voor de hardwerkende arbeidersklasse is ontworpen, werd in de jaren 50 een symbool tegen de sociale orde van saaie mannen in grauwe pakken. Twintig jaar later groeide het denim jacket — mede dankzij iconen als Bob Dylan en Elvis Presley — uit tot een waar fashion item.

Hoe draag ik de spijkerjas?

Eén woord: fitted. De ideale spijkerjas is goed passend en hoort tot de heupen te vallen. Zit het te ruim en loopt het te ver door? Dan ziet het er als een denim overhemd uit. Maar wanneer het spijkerjack te strak zit en omhoog kruipt, oogt het al gauw meisjesachtig. Helemaal niks mis mee natuurlijk. Tijdens het lakken van nagels en de 'Grey's Anatomy'-marathon met je BFFs... Een fitted spijkerjack is de sleutel tot dé 3 ultieme denimlooks van herfst 2016:

 

Smart casual denim look

De fashion forward denimdrager laat dit najaar het colbert thuis en gaat met de spijkerjas de deur uit. Ga voor een donker indigoblauw jack met stiksels in dezelfde kleur en knoop een smalle, gehaakte stropdas om de nek. Let wel dat deze look op de meeste werkvloeren enkel geschikt is op casual Fridays en zeker niet bedoeld is voor tijdens salarisonderhandelilngen en promotiegesprekken.

KIOMI Spijkerjas dark blueKIOMI SpijkerjasZalando
€ 69,95 € 34,95
Pier One Casual overhemd blue whitePier One Zalando
€ 34,95 € 24,45
SALE Profuomo das zijde kobalt blauw gebreidProfuomo StropdasSchulte Herenmode
€ 49,95 € 34,95
Topman pantalonTopman Pantalonwehkamp
€ 48,00
Tissot T-Classic Everytime Big Gent horloge T109.610.16.037.00Tissot Horloges.nl
€ 200,00
Floris van Bommel Geklede schoenen CognacNette schoenOnly For Men
€ 199,90

 

Denim layering

De Nederlandse herfst is altijd vrij wisselvallig. Op de wat koudere naaarsdagen is het spijkerjack daarom een prima substituut voor het vest als extra tussenlaag. Draag het over een sweater of overhemd en onder een trenchcoat of een effen gekleurde blazer. Houd er wel rekening mee dat je de buitenste laag een maatje ruimer moet kopen zodat de spijkerjas er zonder moeite onder past. Maar zo houd je deze herfst gegarandeerd de loopneus op afstand.

Mango Man trenchcoatMango Trenchcoatwehkamp
€ 89,99
TOPMAN Rowley West denim jack met lichte wassingTopman Spijkerjasde Bijenkorf
€ 60,00 € 40,00
zonnebril met metalen brugMango Mango
€ 19,99
Topman T-shirtTopman wehkamp
€ 20,00
s.Oliver Chino tattoo blues.Oliver chinoZalando
€ 59,95 € 47,95
Sneakers Esplar Leather by VejaVeja sneakersSarenza
€ 98,99

 

Double denim

Dit is voor gevorderden. Jarenlang werd denim op denim gezien als een fashion faux pas. De combinatie van spijkerjas en jeans (en soms zelfs driedelig met het denim overhemd) wordt door Amerikanen spottend de Canadian tuxedo genoemd. Maar gezien Ryan Gosling en ook 's werelds beste band, Arcade Fire, uit het land van de Mounties en maple syrup komt, kunnen we alleen maar stellen dat Canada cool is en daarmee double denim ook. De gulden regel is dat de spijkerjas één of twee tinten donkerder moet zijn dan de spijkerbroek. Of vice versa.

Stonewash denim jack met schapenvachtkraagRiver Island River Island
€ 65,00
GCM OverhemdGCM Geruit overhemdOTTO
€ 39,95 € 19,95
Levi's T-shirt met logoprintLevi's Shirtde Bijenkorf
€ 24,95 € 19,96
Enrico Benetti rugzak sandEnrico benetti RugzakDuifhuizen
€ 39,95
Nudie Jeans Lean dean dry ironNudie Men at Work
€ 99,99 € 69,99
Cognac Timberland Boots RUGGED 6 IN PLAIN TOE WPTimberland bootOmoda
€ 209,95