preview image Wat zegt jouw onderbroek over jou?
preview image Ben jij een geboren leider? Doe de test!

3 type schoenen als goede basis voor elke outfit

| Julie | 0 Reactie(s)

Schoenen maken de man – dat is duidelijk. Maar met welk paar maak je de beste indruk? Zeker bij zakelijke gelegenheden is er een aantal gouden regels. Tips & Tricks voor: nette herenschoenen.

Veterschoenen
Beeld: Van Lier 

Nette veterschoenen: derby en oxford shoes

Nette veterschoenen worden bij voorkeur gedragen onder een pak. Ze worden ook wel Oxford shoes genoemd en vinden hun roots in het Engeland van de 17e eeuw. De schoenen werden veelal gedragen door heren die aan de universiteit studeerden, waardoor ze al snel geassocieerd werden met chique kledij en een zekere sociale klasse. De schoen is door de jaren heen wat aangepast. De Oxford shoe van vandaag de dag heeft in de meeste gevallen een upper van leer of suède en een gesloten vetersluiting: de schoenveterogen zijn aan de binnenkant van de schoen geplaatst. Tegenwoordig zijn niet studenten maar zakenlui de grootafnemers van deze nette herenschoenen.

Giorgio Azzurro derbyGiorgio MooieSchoenen.nl
€ 149,85
Brogue derby veterschoenenSacha veterschoenSacha
€ 149,95
Veterschoenen Depeche by AzzaroAzzaro Sarenza
€ 169,90

De veterschoen die erg op de Oxford lijkt is de Derby. Het verschil is dat de Derby schoen een open vetersluiting heeft: de schoenogen zijn bevestigd aan de bovenkant, hierdoor kun je de schoen gemakkelijk openklappen en is de tong meer zichtbaar. De schoen is in het boekje minder chic dan de Oxford, maar in de praktijk is het verschil nihil.

Magnanni Veterschoenen 16055 BruinMagnanni veterschoenDungelmann
€ 269,95
Grijze Floris van Bommel Geklede schoenen 14383Nette schoenOmoda
€ 249,95
Veterschoenen Bash 11310 by RiekerRieker Sarenza
€ 84,99 € 68,00

Instappers: gespschoenen en mocassins

Instappers zijn weliswaar minder chic dan Derby en Oxford shoes, maar diverse varianten lenen zich perfect voor een zakelijke omgeving. Een goed voorbeeld is de gespschoen. Degene die het meest gezien wordt is de zogenaamde monk strap. Deze kan één of meerdere gespen hebben.

Carlos Santos Gespschoenen 6942 BruinGespschoenDungelmann
€ 259,95
Giuseppe Maurizio Gespschoenen Heren (Blauw)Giuseppe Maurizio Van den Assem
€ 199,95 € 99,95
Zano Gespschoenen Heren (Cognac)Zano GespschoenVan den Assem
€ 219,95

Een andere instapper is de mocassin. Van origine is deze schoen van zacht leer, maar de laatste jaren heeft de mocassin een flinke ontwikkeling doorgemaakt. De variant van geborsteld leder kan moeiteloos gedragen worden in een zakelijke omgeving.

Magnanni Loafers 15377 BruinMagnanni Dungelmann
€ 269,95
Suede loafers blauwSacha instapperSacha
€ 39,99
Greve Loafers Kansas 200 bruin suedeGreve Dungelmann
€ 359,95

Nette herenschoenen: Stylish from the ground up

Instappers zijn beduidend minder chic dan veterschoenen – het ligt er dus net aan hoe formeel de gelegenheid is. Bedenk wel dat je nooit een zwart pak met (donker)bruine schoenen combineert: een regelrechte doodzonde. Voor ieder paar nette herenschoenen geldt dat ze het langst mooi blijven als je gebruik maakt van houten schoenspanners en regelmatig de zool laat vervangen. Een lederen zool ziet er goed uit, maar slijt ook sneller. Vraag daarom tijdig aan je schoenmaker om er een nieuwe zool onder te laten zetten. En – het spreekt misschien voor zich, maar toch – poets je schoenen regelmatig. Goed verzorgde schoenen zijn immers het begin van een verzorgde zakelijke look.