preview image Onze 4 favoriete Tommy Hilfiger jassen voor 2014
preview image De foute kersttrui

4 Nederlandse sneakermerken die je moet kennen

| Kawing | 1 Reactie(s)

Na kaas, bloembollen, deejays en Doutzen Kroes lijkt ook de Nederlandse sneaker een nationaal exportproduct te worden. Rick 'The Boss' Ross pronkte met gympen van het Nederlandse Filling Pieces in zijn videoclip, maar ook ETQ is al een tijd bezig het street couture landschap een rood-wit-blauw tintje te geven.

Sinds een paar jaar is Nederland, en dan met name onze hoofdstad, een belangrijke speler geworden op de internationale denimmarkt. Spijkerbroeken van G-Star, Denham en Blue Blood hangen al wereldwijd in de winkels, maar ook jeans van minder bekende merken als Benzak Denim Developers en Kings of Indigo vinden steeds vaker een onderkomen in de garderobe van overzeese denimliefhebbers. En nu lijkt ook de Nederlandse sneaker in het buitenland voet aan de grond te krijgen.

Amsterdam Shoe Company sneakers - MEN TODAYFoto: Amsterdam Shoe Company

Cop it while it's hot

Waarom heel Nederland nog niet met sneakers van eigen bodem wegloopt? Nou, net zoals dat het gras van de buren altijd groener is, zo worden ook merken van over de grens meer begeerd. Maar nu internationale beroemdheden als Tinie Tempah en Snoop Dogg the Dutch sneaker - kenmerkend om haar strakke en minimalistische design - massaal omarmen, begint ook sneaker minnend Nederland warm te lopen voor de vele labels die ons land rijk is, waaronder deze vier Nederlandse sneakermerken die je móét kennen:
 

 1. Filling Pieces
  Als gevolg van het gemis van een betaalbare premium sneaker op de markt, richtte Amsterdammer Guillame Philibert Filling Pieces op. Het idee was om - zoals de merknaam al verklapt - het gat tussen de voor velen onbetaalbare haute couture sneaker (Lanvin, Givenchy) en de over-branded steetwear sneaker (Nike, Adidas) te dichten; het resultaat: de zogenoemde street couture sneaker.
  Filling Pieces Mountain Cut Wavy sneaker van leerFilling Pieces de Bijenkorf
  € 220,00
  Filling Pieces Low Top Tone Perforated sneaker van nubuckFilling Pieces de Bijenkorf
  € 180,00
  Filling Pieces Low Top Tone Perforated sneaker van nubuckFilling Pieces de Bijenkorf
  € 180,00
   
 2. Amsterdam Shoe Company
  Amsterdam Shoe Company (ASC) is het geesteskindje van - hoe kan het ook anders - Amsterdammer Valentijn Merkens en combineert het beste van casual sneakers en formele veterschoenen tot een serious sneaker die een tijdloos silhouet heeft.

 3. VICO
  De jongste van dit Hollandse kwartet is VICO, een Nederlands-Italiaans-Portugese samenwerking die in 2012 het licht zag. Net als bij ETQ vindt de productie van de sneakers plaats in Portugal. Bovendien worden alle gympen met de hand én uitsluitend met kwaliteitsleder uit Europa gemaakt.
  VICO Sneaker prati dark grey grijsVICO Leren sneakerTo Be Dressed
  € 179,95 € 125,97
  Vico Bondi schoen V025.M.15.1.03 Sand/WhiteVICO Bloom Fashion
  € 150,00
  VICO Sneaker yale green groenVICO To Be Dressed
  € 169,95 € 118,97
 4. ETQ
  Van deze vier Nederlandse merken zijn de sneakermodellen van ETQ (in 2011 in Amsterdam opgericht) het meest ingetogen. Zowel de high-tops als de low-tops hebben een upper die uit één kleur bestaat, waardoor de vorm van de schoen centraal staat. Alle sneakers worden in Portugal vervaardigd.
   
Staan jouw ideale najaarssneakers er niet tussen? Browse dan eens door onze Product Finder met 9.000 paar sneakers!