preview image Hoe Pharrell Williams de planeet redt
preview image Formule 1 fanaat? McGregor's GP de Monaco collectie is een must

'Alles met een Ted Baker label is een zomeressential'

| Kawing | 0 Reactie(s)

Ted Baker neemt Nederland over. Een gesprek met Ray Kelvin, de charismatische leider van deze mode-invasie en niet geheel onbelangrijk: de oprichter van het succesvolle Britse label.

Ray Kelvin is een merkwaardige man. Naast geestesvader van Ted Baker is hij ook CBE, Commandeur van het Britse Rijk. Schud ik een lid van de Britse ridderorde de hand, of is een lichte buiging meer gepast? Het was het eerste dat door mijn hoofd flitste, maar nog sneller werd beantwoord door meneer Kelvin. Met een stevige knuffel. 'Bedankt voor het komen, en leuk je te ontmoeten.' Merkwaardig.

Oprichter Ted Baker Ray Kelvin - MEN TODAYFoto: Ted Baker

'Ik wil niet bekend zijn, dat is niet mijn stijl'

In 1988 opende Ray Kelvin in Glasgow zijn eerste winkel met Ted Baker aan de gevel. Ted Baker en niet Ray Kelvin. 'Ik verwachtte dat ik zou falen en wilde om die reden mijn naam er niet aan verbinden.' Maar hij kon er niet verder naast zitten: zijn alter ego sloot het boekjaar van 2014 af met een omzet van ruim 500 miljoen euro. Toch zou Kelvin voor geen goud zijn merknaam veranderen. 'Het draait niet om mij, maar om het label en de mensen die zich ervoor inzetten. Ik wil niet bekend zijn, dat is niet mijn stijl. Ik blijf het liefst onder de radar.' Iets wat bevestigd wordt door de wijze waarop hij zich op kiekjes laat vastleggen: altijd met het gezicht half bedekt.

Niemand had gedacht dat de kleine overhemdenwinkel in Schotland zou uitgroeien tot een mode-imperium met filialen over de hele wereld. 'Waar komt jouw familie vandaan?' draait Kelvin de rollen om. Ik vertel hem dat mijn roots in Hongkong liggen. Onmiddellijk beginnen zijn ogen te glinsteren. 'Wist je dat wij vorige week een nieuwe winkel in Causeway Bay (shoppingwalhalla in Hongkong, red.) hebben geopend?' En nu staat Ted Baker op het punt om ook Nederland te veroveren.

#TedGoesDutch

'Ik ben hier al een poos niet meer geweest, maar ik heb altijd van dit land gehouden. De mensen zijn lang en kleden zich kleurrijk en met veel details.' Kelvin laat blijken dat zijn kennis over Nederland verder reikt dan de ontwerptafel - en wel tot aan de keukentafel: 'Ik houd van drop; en haring; en jullie hebben een soort van cake met vulling erin...iets met push?' Tompoes? 'Ja, tompoes! En wie houdt er niet van oranje?'

Zijn liefde voor ons land bezegelt hij middels Ted Goes Dutch, de jongste campagne die momenteel bij De Bijenkorf loopt. Tot en met 10 mei worden bezoekers verwend met een reeks speciaal voor het warenhuis ontworpen producten en getrakteerd op giveaways. Ook zal er op 2 en 3 mei het glas geheven worden. Een toost op het partnership, en stiekem misschien ook een dronk op Neerlands eerste Ted Baker flagship store die deze zomer zijn deuren aan de Amsterdamse Leidsestraat zal openen.

Ted Baker shop in De Bijenkorf - MEN TODAY#TedGoesDutch bij De Bijenkorf

'Binnenkort zal iedereen van online shoppen weer overstappen op offline winkelen'

Is er nog wel behoefte aan zo'n ouderwetse winkel van baksteen en glas nu mensen vaker online dan in het winkelcentrum hangen? Kelvin erkent de kracht van het wereldwijde web, maar is van mening dat een brandstore, een webshop of een shop-in-shop zoals momenteel bij De Bijenkorf, altijd naast elkaar zullen blijven bestaan. 'Binnenkort zal iedereen van online shoppen weer overstappen op offline winkelen. Alles heeft zo zijn cyclus. Mensen zullen het weer als verfrissend ervaren om een winkel binnen te wandelen en van rekken en schappen te kopen zoals ze dat vroeger deden,' voorspelt ie overtuigend.

Ik doe een beroep op zijn glazen bol en vraag Kelvin naar dé must-have herenitems voor zomer 2015. 'Alles met een Ted Baker label is een zomeressential,' grapt hij. 'Nee, ik geloof niet in key pieces,' gaat hij verder. 'Bij Ted Baker hebben kleuren en prints altijd centraal gestaan. Door de jaren heen is het merk geëvolueerd, maar in het beginsel blijft dat het belangrijkste. Het werkt. Onze kleding verkoopt zichzelf, waar ter wereld wij ook zitten. En dat gaat ook in Nederland gebeuren, vooral omdat jullie van kleur houden en oog voor detail hebben. Wij gaan het niet oversellen. Aan het einde van de dag beslist de consument zelf wat hij mooi vindt. Kiest hij voor Ted Baker, dan ben ik blij. Maar laten ze ons links liggen, dan is dat niet het einde van de wereld.'

Maar het is wel het einde van ons gesprek. 'Bedankt, heel erg leuk je ontmoet te hebben,' zegt Kelvin terwijl hij zijn armen weer om mij heen slaat.

Ted Baker x De Bijenkorf

Ted Baker Fortnum overhemd met microprintTed Baker de Bijenkorf
€ 105,00 € 73,00
Ted Baker Lichtblauw overhemd met fil coupe dessinTed Baker de Bijenkorf
€ 110,00 € 77,00
Ted Baker Fortnum overhemd met microprint in donkerblauwTed Baker de Bijenkorf
€ 105,00 € 73,00
Ted Baker Polo met geometrisch dessin in blauwTed Baker de Bijenkorf
€ 75,00
Ted Baker Polo met geometrisch dessin in groenTed Baker de Bijenkorf
€ 75,00
Ted Baker Ted Baker Polo in gemêleerd rood met contrasterende kraagTed Baker de Bijenkorf
€ 85,00
Ted Baker Herenhorloge Sport ITE10023470Ted Baker de Bijenkorf
€ 275,00
Ted Baker Herenhorloge Sport ITE10023467Ted Baker de Bijenkorf
€ 225,00
Ted Baker Aktetas Nubran van leerTed Baker de Bijenkorf
€ 345,00
Ted Baker Color blocking T-shirt in mosterd en donkerblauwTed Baker de Bijenkorf
€ 60,00 € 42,00
Ted Baker T for Tall Hoboken overhemd met korte mouwen witTed Baker de Bijenkorf
€ 110,00
Ted Baker T for Tall Hoboken overhemd met korte mouwen lichtblauwTed Baker de Bijenkorf
€ 110,00
Ted Baker Zwemshorts met bloemdessinTed Baker de Bijenkorf
€ 85,00 € 59,50
Ted Baker Zwemshorts met groen streepdessinTed Baker de Bijenkorf
€ 80,00 € 56,00
Ted Baker Chino shorts in blauwTed Baker de Bijenkorf
€ 90,00
Ted Baker HerenriemTed Baker riemde Bijenkorf
€ 60,00
Ted Baker Herenzonnebril TB1304Ted Baker de Bijenkorf
€ 94,00
Ted Baker Unisex Zonnebril TB1301Ted Baker de Bijenkorf
€ 88,00
Ted Baker T for Tall Durham slim fit jeansTed Baker de Bijenkorf
€ 135,00 € 81,00
Ted Baker Donkerblauwe stropdas van satijnTed Baker de Bijenkorf
€ 80,00
Ted Baker Hoed met sjaalTed Baker de Bijenkorf
€ 45,00
Ted Baker Contrast Corner Holdall schoudertas blauwTed Baker de Bijenkorf
€ 390,00 € 273,00
Ted Baker Portemonnee van leerTed Baker de Bijenkorf
€ 56,00
Ted Baker Sokken met fijn ruitjespatroon van biologisch katoenTed Baker de Bijenkorf
€ 11,00 € 7,00