preview image Pharrell Williams x G-Star: RAW for the Oceans
preview image Atelier Scotch: tailored herenkostuums van Scotch & Soda

Baard trimmen voor beginners

| Tom | 0 Reactie(s)

To beard or not to beard? Baardverzorging is bij steeds meer mannen een integraal onderdeel van hun leven geworden. Van Hollywood tot Heerhugowaard: gezichtsbeharing is hot. Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw baard altijd in de best mogelijke conditie verkeert? Een korte cursus baard trimmen voor beginners.

Jimmy Fallon trimt de baard van Jared Leto
Jimmy Fallon trimt de baard van Jared Leto. Foto: Getty Images

schaar of baardtrimmer?

Stap één is meteen de gemakkelijkste: laat een goede baard groeien. Dit kan met name na de drie-dagen-baardfase resulteren in een slecht verzorgd voorkomen, maar hier moet je even doorheen. Als je baard eenmaal goed op lengte is, moet je jezelf de volgende vraag stellen: wil ik mijn baard trimmen met een schaar of met een baardtrimmer? Voor beide opties geldt dat goed gereedschap van levensbelang is. Koop dus een professionele kappersschaar of baardtrimmer.

Ben je klaar om aan de slag te gaan, zorg er dan voor dat je baard droog is: nat haar is langer en vergroot de kans dat er weinig overblijft van het gezichthaar waar je zo lang voor gespaard hebt. Trimmen met een schaar vereist de nodige oefening. Ga met een grove kam door je baard en knip het haar aan de buitenkant van de kam weg. Doe je dit voor het eerst, ga dan niet meteen te rigoreus te werk. Begin aan de zijkant van je gezicht en werk vervolgens richting je kin. Je zult zien dat je al snel het juiste gevoel te pakken hebt, waarna je je baard kunt gaan perfectioneren.

Baard trimmen als een baas

Je baard trimmen met een baardtrimmer is een stuk eenvoudiger dan met een schaar - die dingen zijn er immers voor gemaakt. Dankzij het verstelbare opzetstuk kun je op de millimeter nauwkeurig bepalen hoe lang je je baard wilt hebben.

  1. Stel de trimmer in op een standje groter dan de lengte die je voor ogen hebt om een te kort getrimde baard te voorkomen. Van daaruit kun je naar de gewenste lengte toewerken.
  2. Trim je baard eerst van boven naar beneden om de langste haren te kortwieken.
  3. Stel het opzetstuk vervolgens in op de goede stand en trim je (al bijna perfecte) baard nu van beneden naar boven.
  4. Nog even de haren buiten je baardlijn wegwerken zonder opzetstuk of met een scheermesje, en je baard is klaar voor actie.

(Belangrijk: vergeet niet om je baard zo nu en dan te wassen met shampoo. Zeker voor mannen met langere baarden is dit zeer aan te bevelen.)

Het gereedschap

PANASONIC Trimmer + tondeuse ER-GB70-S503ScheerapparaatOTTO
€ 69,99
PHILIPS Scheerapparaat Series 7000 S7370/41Philips ScheerapparaatOTTO
€ 179,00
Remington tondeuse Pro Power Limited Edition Set HC5356ScheerapparaatOTTO
€ 39,99

Mannen met goede baarden

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er lopen talloze mannen op deze aarde rond die weten hoe je een goede baard rockt. En dan hebben we het niet over ZZ Top. We zijn Hollywood ingedoken om te bekijken aan welke celebrity beards je een voorbeeld kunt nemen. Natuurlijk is niet iedereen gezegend met een volle (Griekse) baard à la The Hangover's Zach Galifianakis of een perfect gecoiffeerde grijswitte baard zoals George Clooney. We moeten het doen met wat de natuur ons gegeven heeft. Eén ding staat echter vast: met overvloedige gezichtbeharing kom je alleen weg als je weet hoe je je baard verzorgen moet.

Deze celebrities beheersen de kunst van het baard trimmen - MEN TODAYMet de klok mee: Ryan Reynolds, Chris Pine, Jake Gyllenhaal, George Clooney, Chris Hemsworth en Zach Galifianakis. Foto's: Karwei Tang, Jason LaVeris, Jemal Countess, Jason Merritt, Ferdaus Shamim, Jon Kopaloff (via Getty Images).

Wie heeft volgens jou de perfecte baard? En welke baard kan ab-so-luut niet? Mocht je na al deze baardpraat juist behoefte hebben gekregen aan een goede scheerbeurt, check dan onze scheerartikelen.