preview image 30 zomeressentials met 30% korting
preview image Straatonderzoek: hoe gierig ben jij?

Het 5-stappenplan: zo hoor je spijkerbroeken te wassen

| Kawing | 0 Reactie(s)

Spijkerbroeken hoor je niet te wassen, aldus de denim aficionado. Hoewel wij bij MEN TODAY gek zijn op denim, houden we nét iets meer van hygiëne. Hier zijn 5 stappen om jeans te wassen.

Jeans in de vriezer stoppen om nare geuren te onttrekken en onderdompelen in zeewater om de donkerblauwe kleur te herstellen: zo ver gaan denimliefhebbers om hun spijkerbroeken te onderhouden. Wij zijn minder fanatiek en volgen het 5-stappenplan van Michael Williams van A Continuous Lean. Check de korte instructievideo die hij met Mr Porter heeft gemaakt. Zo was je spijkerbroeken:

Accepteer ons privacy- en cookiebeleid. Het is niet toegestaan Youtube video's te laten zien zonder toestemming.

Spijkerbroeken wassen: het 5-stappenplan

 1. Onderscheid maken
  Hebben we te maken met een spijkerbroek van pre-washed of raw denim? Het verschil tussen deze twee is dat pre-washed jeans al behandeld zijn met een bepaalde wassing (zoals stone-wash) en er daardoor al ingedragen uitziet, met patronen van fades (vervaging) bij de dijen en knieën. Raw denim, ook wel dry denim genoemd, is daarentegen niet bewerkt, egaal van kleur en voelt wanneer het net uit de winkel komt stug aan.

  Pre-washed denim kan gewoon de wasmachine in: binnenstebuiten wassen en hangend drogen. Om raw denim te onderhouden, volg je stappen 2 tot en met 5:
   
 2. Vlekken verwijderen
  Verwijder zichtbare vlekken met wat lichte wasmiddel zónder bleek en een doekje of sponsje - niet schrobben! Nare geurtjes kun je tegengaan met een (antibacteriële) luchtverfrisser voor textiel of door de spijkerbroek in de zon te laten luchten.
   
 3. Wassen
  Probeer het wassen van raw denim zo lang mogelijk uit te stellen. Ideaal is om de spijkerbroek na een half jaar zijn eerste doop te geven. Pak een bak met water (40 graden Celsius) en voeg er een lichte wasmiddel - wederom - zonder bleek aan toe. Laat de jeans vervolgens 30 minuten in het sopje weken alvorens je het omspoelt. Let op, ook hier geldt: niet schrobben!
   
 4. Drogen
  Gebruik niet de droger om raw denim erin te drogen. Deze zorgt er - net als de wasmachine - voor dat jouw spijkerbroek sneller vervaagt en slijt dan je lief is. Laat de broek in plaats daarvan hangend drogen. Tip voor binnen drogen: leg een paar handdoeken onder het wasrek en de lekkende spijkerbroek.
   
 5. Afscheid nemen
  Er komt een dag dat jouw raw denim jeans zó zwaar toegetakeld is dat het tijd is om los te laten. C'est la vie. Maar zoals een wijs man ooit zei: "Afscheid nemen bestaat niet." Draag jouw versleten spijkerbroek in je vrije tijd en schaf nieuwe jeans aan voor op de werkvloer. 

Levenscyclus van denim

Een spijkerbroek doorloopt ruwweg drie stadia voordat het ter ziele - en in de inzamelcontainer voor oud textiel - gaat. Maar elke handige harry kan afgedankte jeans een tweede leven schenken met opnaai-emblemen en lappen denim afkomstig van andere spijkerbroeken. Denimmerk Nudie Jeans verstuurt zelfs gratis reparatiekits om het maximale uit jeans te halen.

Stadium 1: Raw

Door de egale en donkerblauwe kleur is de raw denim jeans geschikt voor onder een zakelijk overhemd en nette veterschoenen. Let wel dat raw denim zijn indigokleur kan afgeven op lichtgekleurde oppervlaktes zoals witte zitbanken, maar ook witte sneakers en lichte canvasschoenen!

America Today Jeans Neil selvedge BlauwAmerica Today JeansAmerica Today
€ 69,95
Meyer jeans Arizona donkerblauw 42/30Meyer OverhemdenOnline.nl
€ 99,95
Mac Jeans Arne - Modern Fit - BlauwMAC Jac Hensen
€ 79,95

Stadium 2: Washed

Door de wassing heeft washed denim een mooie ingedragen vintage look. Ideaal voor huis-, tuin-, en keukengelegenheden.

Russo - BlueGarcia Garcia Jeans
€ 69,99
PME Legend Lichtblauwe Spijkerbroek CommanderPME LEGEND broekBomont
€ 99,95 € 79,96
G-Star Arc 3d status denim herenG-Star JeansTo Be Dressed
€ 119,90 € 60,00

Stadium 3: Ripped

Tegenwoordig hoef je geen moeite (of je benen) in de broekspijpen te steken om ze in te dragen en af te slijten. Sterker nog, je kunt gescheurde jeans zo uit de winkel meenemen.

Diesel BUSTER SLIM TAPERED Slim fit jeans 0852HDiesel Zalando
€ 179,95 € 107,95
Denham Shank acsbsDenham Men at Work
€ 349,99 € 244,99
Vintage JeansMills Brothers The Sting
€ 59,95 € 25,00