preview image 3 partywear tips mét feestelijke korting
preview image Mannen en hun angst voor de skinny jeans

Hoe draag ik een smoking?

| Kawing | 0 Reactie(s)

De smoking, het tenue dat bij menig man respect afdwingt, maar tegelijkertijd ook angst inboezemt. Nog altijd rijst bij velen de vraag: "Hoe draag ik een smoking?" MEN TODAY geeft daar antwoord op.

Het geldt als de algemene dresscode op de rode loper en is het internationale uniform voor geheimagenten. Toch is de smoking ook gewoon 'maar' een kostuum. Weliswaar één met een handleiding; maar neem eens voor een keer wél de gebruiksaanwijzing door en sta straks steviger in je laklederen schoenen dan een Billy boekenkast op zijn fineerhouten platen.

Introductie

De smoking - in de VS de tuxedo en bij onze Britse buren vaak de dinner suit genoemd - behoort tot de categorie avondkleding. Het is het kostuum voor feestelijke gelegenheden in een formele setting. Wanneer er een uitnodiging op de mat valt met de woorden 'black-tie' erop gedrukt, dan mag (of eerder dan móét) de smoking uit de kast getrokken worden.

De kleur? Zwart, of nachtblauw, omdat die laatste door sommigen als nóg donkerder dan zwart wordt beschouwd. En uiteraard omdat Sean Connery er één droeg in Dr. No, de allereerste James Bond-film. Maar dat is nog niet alles: bij het uitkiezen van de perfecte smoking moet er met de volgende zaken rekening gehouden worden.

Revers

Stijlgids 9: Hoe draag ik een smoking? - Revers - MEN TODAYAfbeelding: Wikipedia

De revers, ook wel lapel genoemd, is de omslag aan de voorzijde van de smokingjas. Deze is vaak van satijn, of in ieder geval van een ander materiaal dan het jasje zelf. Er zijn drie stijlen revers waarvan er slechts twee geschikt zijn voor een smoking.

De notch kenmerkt zich door een inkeping, gevormd door het samenkomen van de boven- en onderkant van de kraag en in een hoek van zo'n 90 graden. Dit is de meest voorkomende revers en is prima voor casual gelegenheden of voor op kantoor, maar absoluut niet geschikt voor een black-tie event.

Revers gesneden in een punt wijzend naar de schouders worden aangeduid met de term peak. Van de drie is dit de meest formele stijl en daardoor door velen als meest correct voor de smokingjas bevonden.

Tenslotte is er de shawl revers die in zijn geheel en in een lichte curve doorloopt. De nachtblauwe outfit van Sean Connery in Dr. No had lapellen in deze stijl.

Knopenrij

Stijlgids 9: Hoe draag ik een smoking? - Breast - MEN TODAYAfbeelding: RMRS

Met de termen single en double breasted worden de knopenrijen van een smokingjas aangeduid. Traditioneel is de smoking single breasted gesneden met één knoop als sluiting. De V-vorm, die de ideale mannentorso moet uitbeelden, komt hier beter uit de verf dan bij een jas met een dubbele knopenrij.

De double breasted-variant daarentgen is weer meer geschikt voor mannen die van nature al een groter en breder bovenlichaam hebben. Deze variant wordt als minder formeel beschouwd.

De smoking van top tot teen

Stijlgids 9: Hoe draag ik een smoking? - MEN TODAYAfbeelding: RMRS

1) Revers
Peak lapel of shawl lapel zijn, zoals hierboven besproken, de twee stijlen die thuishoren op een smokingjas.

2) Knopenrij
Single of double breasted. Draag de smoking dichtgeknoopt, tenzij er gezeten wordt; dan is het gebruikelijk om de knoop los te maken zodat het jasje niet opbolt.

3) Mouwknopen
Op elke mouw hoort een rij met vier knopen. Deze horen elkaar net te overlappen of in ieder geval elkaar te raken. Doorgaans zijn de mouwknopen bekleed met hetzelfde materiaal van de revers, zoals satijn.

4) Pantalon
De pantalon is uit dezelfde stof gemaakt als de smokingjas. De zijnaad is bedekt met een strip (meestal van hetzelfde materiaal als de revers van de jas).

Aan de broek horen geen riemlusjes te zitten; wanneer de broek afzakt, kunnen er bretels gedragen worden. Ideaal is natuurlijk als de pantalon op maat gesneden is.

5) Overhemd
Het overhemd is wit. Kleur is uit den boze. Wel kan er gekozen worden uit twee soorten kragen: de wing-collar met een opstaande boord waarbij de punten licht omgevouwen worden; of de turndown-collar, die op de meeste overhemden terug te vinden is, met een geheel omgevouwen boord.

6) Vlinderdas
Een black-tie gelegenheid heet black-tie omdat er een zwarte das bijhoort. Dus niet rood, zoals veel mannen denken. Ook de stropdas hoort niet thuis op een black-tie feest. Er zijn tenslotte genoeg stijlen vlinderdassen om uit te kiezen. De bredere strikken zijn de meer klassieke vlinderdassen, de smallere zijn weer wat moderner.

En net als bij een stropdas onderscheidt de echte man zich van de jongens door een zelfgestrikte, in plaats van een voorgestrikte, vlinderdas te dragen.

7) Boutonnière
In het knoopsgat op de linker revers mag een rode of witte bloem (de boutonnière) gestoken worden - dit is dus optioneel. En met bloem wordt dus ook alleen een bloem bedoeld. Dus geen bladeren, takjes, besjes of ander onkruid: dat hoort alleen op een bruiloft.

Wordt er gekozen voor een boutonnière, steek dan niet ook een pochet in de linkerborstzak. Het gevaar is dat het dan veel te druk wordt.

8) Schoenen
Traditioneel horen er lederen instappers met een (platte) strik onder de smoking. Iets minder formeel, maar even stijlvol zijn veterschoenen. Schoeisel met perforaties (brogues) is not done. Dikke zolen met vierkanten neuzen zijn not done. Niet opgepoetste schoenen zijn not done. En sokken in een andere kleur dan zwart zijn absolutely not done.

Selected Slim fit - BlazerSelected Homme ColbertOTTO
€ 179,95
Heren smoking blazer daliWE Fashion SmokingWE Fashion
€ 79,99
Zwart Wit Zelf Tie ButterflyTrendhim Trendhim.nl
€ 22,95
Giorgio Azzurro lakschoenGiorgio DerbysMooieSchoenen.nl
€ 159,85
Magnanni Veterschoenen Heren (Zwart)Magnanni veterschoenVan den Assem
€ 229,95
Profuomo bretels grijs gemêleerd 36 MMProfuomo BretelsSchulte Herenmode
€ 49,95

Overige accessoires

In de begintijden van de smoking werd er om de middel een zwarte cumberband (een geplooide sjerp) gedragen om de heupband van de pantalon te bedekken. De gekleurde versie met bijpassende vlinderdas is voor Amerikaanse tieners in een met ballonnen versierde gymzaal. Later ging men over op het gilet, ook in zwart. Tegenwoordig zit de heupband hoog genoeg dat het achter een dichte smokingjas verborgen kan worden.

Bij het dragen van manchetknopen moet er rekening mee gehouden worden dat deze simpel en niet te opvallend zijn. Traditioneel zijn deze knopen goud en onyx (donkere grijstint tegen zwart aan) van kleur.

"Gezelligheid kent geen tijd," zegt men. Dus hoort bij een smoking ook geen horloge. Zegt men. Maar het ene horloge is het andere niet. Zolang er voor een subtiel klokje met een zwartleren band wordt gekozen, past het prima bij het geheel.

Zilveren manchetknopen met gouden panelenTrendhim ManchetknoopTrendhim.nl
€ 21,95
Manchetknopen met zwarte bandTrendhim ManchetknoopTrendhim.nl
€ 21,95
Heren gilet dali newWE Fashion GiletWE Fashion
€ 39,99
Herenhorloge 511011Siebel time horlogeSiebel Juweliers
€ 115,00
OOZOO Vintage horloge Zwart/Grijs C7384OOZOO Analoog horlogeHorloges.nl
€ 59,95
HUGO BOSS Horloge Paris HO1513350HUGO BOSS horlogebandjede Bijenkorf
€ 149,00

Tot slot

Dit zijn slechts enkele 'regels' die bij het dragen van een smoking horen. Tenminste, dat vinden wij bij MEN TODAY. Uiteraard zijn regels er om te breken. Dus wanneer je denkt dat je die ene look van die ene Hollywood-ster op de rode loper van dat ene evenement kan hebben, ga dan gerust je gang. Maar de gulden regel is en blijft: less is more.

Dit artikel werd gepubliceerd op 9 april 2014.