preview image Witte sneakers schoonmaken in 5 stappen
preview image Haal meer uit je garderobe: 4 vlugge kledingtips

Hoe goed is de Apple Watch nou echt?

| Jonas | 0 Reactie(s)

Op maandag 20 juli om een uur of tien stond de UPS-bezorger voor mijn neus. Sindsdien draag ik mijn Apple Watch, uitgezonderd de momenten dat ik slaap, non-stop. Na een week ervaringen opdoen durf ik voorzichtig een tussentijdse conclusie te trekken.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ik roep al sinds de eerste geruchten, maar zeker vanaf het moment dat Apple de Apple Watch aankondigde in september 2014, dat ik er sowieso één ging kopen. Op dat moment nog niet gehinderd door enige kennis van het design of de specificaties van het apparaat. Al jaren verdedig ik semi-naïef alles van Apple en verwijt ik iedereen uit het anti-Apple-kamp een gebrek aan een esthetisch oog en Hollandse zuinigheid wanneer ze mijn Apple-producten weer eens bekritiseren. 

Apple Watch Review - WhatsApp - MEN TODAY
Tom van MEN TODAY houdt een vinger aan de pols.
Het zal dus geen verrassing heten dat ik op vrijdag 17 juli om 07:01 uur stipt - het moment dat in Nederland de verkoop van start ging - achter mijn computer zat om via de website van Apple een exemplaar te bestellen. Omdat ik de Apple Watch ook zakelijk draag, viel mijn keuze op de Apple Watch in plaats van de Apple Watch Sport. Die laatste oogt naar mijn idee iets te casual. Wel koos ik voor het fluorelastomeer bandje dat op alle Apple Watch Sport-versies zit. Het formaat was een no brainer: 42mm. De eerste 2 uur bestond voor mij uit drukken, duwen, tikken, scrollen en draaien op en aan alles dat daarop reageert. Elke aanwezige app werd bekeken en de eerste nieuwe apps werden geïnstalleerd.

"WhatsApp bleek niet beschikbaar - toch een teleurstelling"

Wat me gelijk opviel was dat de standaard-apps van Apple probleemloos werken, maar dat de apps van derden beduidend langzamer zijn in de communicatie met je iPhone. Eén van de inmiddels duizenden beschikbare apps voor de Apple Watch die ik probeerde te installeren was WhatsApp. WhatsApp bleek niet beschikbaar. De notificaties van WhatsApp (en bijvoorbeeld Snapchat en Telegram) ontving ik overigens wel op mijn Apple Watch, maar antwoorden is geen optie. Een toegevoegde foto kan niet worden bekeken en notificaties uit een groepsgesprek moet je één voor één bekijken. Toch een teleurstelling.

Positief werd ik daarentegen verrast door wat Apple de Taptic Engine noemt. Dit stukje hardware zorgt voor de subtiele tril die je ontvangt bij een SMS of andere notificatie. In tegenstelling tot de onsubtiele trilfunctie op de gemiddelde smartphone maakt de Taptic Engine het ontvangen van een bijvoorbeeld een SMS tot bijna iets intiems. Alsof iemand je zachtjes op je schouder tikt van achteren en zegt ‘Hé pssst, je hebt een berichtje van mij.’

Apple noemt de Apple Wach zelf hun meest persoonlijke creatie ooit. Een functie die dat ondersteunt is de Digital Touch in combinatie met de Taptic Engine en ingebouwde hartslagsensor. Je kunt door twee vingers tegelijkertijd op het scherm te drukken, jouw eigen hartslag versturen aan vrienden. Die vrienden, mits in bezit van een Apple Watch, voelen die hartslag dan op hun pols. Mocht je ondanks de inmiddels vier miljoen verscheepte exemplaren van Apple Watch nog geen vriend hebben die in bezit is van een exemplaar, dan zou de sociale website Reddit uitkomst kunnen bieden. Hier hebben zich inmiddels 286 eenzame Apple Watch bezitters verenigd in de groep 'Lonelyheartbeats' om elkaar naar hartenlust hun hartslag te versturen.
Apple Watch review - Knight Rider - MEN TODAY
Het eerste uur maakte ik mijzelf volstrekt belachelijk door random mensen te bellen vanaf mij Apple Watch en daardoor als een imitatie-Michael Knight door kantoor te flaneren.

"De behoefte om obsessief mijn iPhone te controleren neemt zienderogen af"

Na een volle week durf ik ook de eerste conclusies te verbinden aan de batterijduur van de Apple Watch. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat die niet tegenvalt. Meestal haal ik de Apple Watch van zijn oplader rond een uur of 7 ’s ochtends en wanneer ik hem weer reconnect ’s avonds om een uur of half twaalf, is er gemiddeld zo’n 30% tot 35% van de batterijduur over. Dagelijks opladen is dus wel een vereiste, maar dat lag ook in de lijn der verwachting.

Ook ervaar ik dat de Apple Watch in mij een gedragsverandering teweeg brengt. Waar ik voorheen bijna obsessief, tegen beter weten in, mijn iPhone controleerde op inkomende berichten, neemt die behoefte nu zienderogen af. Als er relevante berichten zijn, dan heeft mijn Apple Watch mij daar namelijk al op geattendeerd. Het gebeurt me dan ook regelmatig dat ik halverwege de dag merk dat mijn iPhone nog in mijn jas of tas zit. Hierin ben ik overigens niet uniek, want het blijkt ook uit onderzoek van Global Equities Research onder 250 Apple Watch-bezitters. Die zeiden veel minder vaak de iPhone uit hun broek te halen. Van gemiddeld 110 keer per dag naar 55 keer per dag.

Onze collega's van NU.nl maakten een toffe videoreview i.s.m. Kieskeurig.nl.

"De Apple Watch is een accessoire voor de iPhone"

Samenvattend is de Apple Watch naar mijn idee de meest ambitieuze smartwatch die op dit moment verkrijgbaar is. Het design is elegant en persoonlijk krijg ik niet de indruk met een mini-iPad om mijn pols te lopen. Toch denk ik dat Apple Watch op dit moment nog gedefinieerd moet worden als een accessoire voor de iPhone bedoeld voor de early adopters onder ons.

Besluit je een Apple Watch te kopen dan adviseer ik, ondanks mijn keuze voor de reguliere variant, de Apple Watch Sport. Het forse prijsverschil verklaart Apple in de gebruikte materialen, maar zowel het aluminium en ion-X-glas van de Apple Watch Sport (€469,- voor het 42mm exemplaar) als het roestvrij staal en saffierkristal van de Apple Watch (€719,- voor het 42mm exemplaar), voldoen ruimschoots aan alle eisen. Daarbij ligt de kracht van de Apple Watch bij de soft- en hardware - en die is voor alle modellen gelijk.

Voor die software verschijnt er in het najaar van 2015 een ingrijpende update, watchOS 2. WatchOS 2 ondersteunt native apps van derden en bevat nieuwe wijzerplaten en uitgebreide communicatievoorzieningen. Daarnaast krijgen ontwikkelaars toegang tot belangrijke hardware zoals de Digital Crown, Taptic Engine, hartslagsensor, versnellingsmeter en microfoon, waardoor ze snellere en krachtigere apps kunnen ontwikkelen. Ook zullen apps van derden in watchOS 2 informatie kunnen tonen op de wijzerplaat.

Het is mijn verwachting dat watchOS 2 resulteert in meer relevante apps en functies die zullen zorgen voor een enthousiaste ontvangst onder de groep early majority-gebruikers, die over het algemeen snel na de early adopters aanhaken in de acceptatie van nieuwe technologieën.

To be continued!