preview image Het meest epische sneeuwavontuur vastgelegd op film
preview image Cupid's Circus Show: het beste valentijnsfeest ooit

Hoe match je sokken met outfits?

| Kawing | 0 Reactie(s)

Het zijn vaak de simpelste keuzes die het lastigst zijn. Zoals de vraag die jij jezelf elke ochtend stelt: welke sokken trek ik aan? Zo laat je jouw sokken met jouw outfit matchen.

Sokken matchen met outfit - MEN TODAYFoto: Stance

Wat smeer ik op mijn brood? En welke sokken moet ik aan? Vraagstukken die elke ochtend weer voorbij komen, maar waar de meeste mensen toch veel te lang bij stilstaan. En hoe langer je erover nadenkt, des te verwarrender het wordt. Eindstand: zonder ontbijt en sokloos de deur uit. Of erger nog: met vloekende sokken verschijnen op de werkvloer. Maar niet gevreesd: met de onderstaande richtlijnen wordt het voortaan een piece of cake om de juiste sokken bij jouw outfit te vinden.

1. Kleurencirkel

Kleurencirkel - MEN TODAY

Maak kennis met je nieuwe beste vriend: de kleurencirkel. De kleurencirkel is een essentieel hulpmiddel om sokken — of eigenlijk alle kledingstukken in je garderobe — met de rest van je outfit in harmonie af te stemmen. Hoe het werkt? Nou, vrij goed.

Bij het inzetten van de kleurencirkel — of het nou voor sokken, stropdassen of het decoreren van je woonkamer is — zijn er twee termen die je dient te onthouden: complementair en contrast.

Complementaire kleuren zijn twee kleuren in de cirkel die recht tegenover elkaar staan, bijvoorbeeld rood en groen; of blauw en oranje.

Contrasterende kleuren worden door drie secties van elkaar gescheiden, zoals blauw en geel; maar ook blauw en rood.

Complementaire kleuren zijn iets lastiger te matchen dan contrasterende, maar het is geen hogere wiskunde. Rood en groen zijn complementair aan elkaar. Als je een roodtint (bijvoorbeeld roze) neemt, dan kleurt dat veel beter bij groen dan rood zelf. En zo matcht een lichtere of donkerder blauwtint weer beter met de kleur oranje.

Met de kleurencirkel in het achterhoofd — of uitgeprint in de achterzak — kun je dus heel gemakkelijk de juiste sokken bij de juiste broek vinden. Diagram niet bij de hand, of gewoon te lui om passende kleuren bij elkaar te zoeken? Dan is de volgende methode ideaal voor jou.

2. Tonaal

Tonale kleuren zijn kleuren uit dezelfde kleurenfamilie, bijvoorbeeld blauwtinten. Sokken matchen met deze methode is het gemakkelijkst en vrijwel niet verkeerd uit te voeren: draag sokken die één of meerdere tinten lichter óf donkerder zijn dan de broek. Bij een lichtblauwe chino passen navyblauwe sokken. Andersom geldt hetzelfde: hijs jij je in een donkergrijs kostuum, trek dan grijze sokken van een paar tinten lichter erbij aan. Simpel.

Ralph Lauren Sokken 3-packRalph Lauren de Bijenkorf
€ 32,95 € 23,06
Uniseks-sokken, set van 10 paar, H.I.SH.I.S sokOTTO
€ 19,99
2-pack GroenHappy Socks Sokken.nl
€ 11,95 € 9,95

Levi's LEVIS 168LS REGULAR CUT 2PLevi's Front Runner
€ 4,99 € 3,99
Heren sokken, 3 packSokken multipackWE Fashion
€ 7,99
Uni 2-pack SocksSokken multipackThe Little Green Bag
€ 9,95

3. Patronen

Dit is sokken matchen voor gevorderden. Houd de regels van het combineren van tonale kleuren of de kleurencirkel aan. De truc is om de basiskleur (de dominerende kleur) van de sok tonaal, contrasterend of complementair met de broek of outfit te matchen. Heb je een navy gekleurde pantalon aan? Dan kun je er een paar roze sokken met polkadots bij aan trekken. Dit is volgens de cirkel constrasterend, want blauw(tinten) en rood(tintent) zijn door drie segmenten van elkaar gescheiden. Maar zo kun je ook complementair te werk gaan: bij een bordeauxrode chino kun je voor een paar zachtgroene sokken met Paisleymotief kiezen.

Anchor Man SocksAlfredo Gonzales The Little Green Bag
€ 9,95
The Optimist SocksAlfredo Gonzales The Little Green Bag
€ 9,95
Hot DogHappy Socks Sokken.nl
€ 14,95 € 9,95

Cadeaubox 4-packHappy Socks Sokken.nl
€ 29,95
Cadeaubox 4-pack IXHappy Socks Sokken.nl
€ 29,95
Cadeaubox 4-pack XHappy Socks Sokken.nl
€ 29,95

4. Materialen

Heb je het matchen van kleuren onder de knie? Dan kun je nog een stap verder gaan en met materialen experimenteren. Waar je rekening mee moet houden, is dat je bij dikkere sokken ook kleding en schoenen met 'meer gewicht' moet aantrekken. Dikke wollen sokken gaan bijvoorbeeld heel goed samen met leren schoenen en denim; of een broek van corduroy.

Levis wollen sokken blauw-grijsLevi's Dimenno
€ 10,95
Levis wollen sokken rood-groenLevi's Dimenno
€ 10,95
Falke Airport Sok Golf 7408Falke Suitable
€ 14,00

Ival Katoenen SokkenTrendhim sokTrendhim.nl
€ 4,95
Ival Katoenen SokkenTrendhim accessoireTrendhim.nl
€ 4,95
Levi's LEVIS 048 VINTAGE CUT 1PLevi's Front Runner
€ 19,99

Met deze richtlijnen hoef je dus niet langer op safe te spelen en dag in dag uit een saaie grijze of zwarte broek te dragen, alleen maar omdat je te lui bent om over de kleur van je sokken na te denken. Er zijn ontelbare combinaties te verzinnen. En zolang je de regels van de kleurencirkel niet vergeet, kom je ook nog eens stijlvol voor de dag.

Blader door onze  Categorieën met handige kleurenfilter om de perfecte outfit samen te stellen!

Dit artikel werd op 17 november 2014 voor het eerst gepubliceerd.