preview image 15x kerstcadeaus onder de 50 euro
preview image Zo strik je een stropdas in 3 stappen

Hoe onderhoud ik leren schoenen?

| Kawing | 0 Reactie(s)

Een goed paar leren veterschoenen of laarzen kunnen een rib uit je lijf zijn. En wanneer je het niet goed onderhoudt, kun je het binnen de kortste tijd met pijn in je hart de prullenmand in mikken. Dus verwen het leder zo nu en dan met een poetsbeurt en haal het maximale uit de levensduur van leren schoenen.

Stijlgids #15: leren schoenen onderhouden - MEN TODAYFoto: Selected Homme

Schoenen hebben veel te verduren. Weer en wind bedreigen het schoeisel van buitenaf, terwijl het aan de binnenkant de transpiratie van voeten krijgt te verwerken. Volgens schoenspecialisten kunnen je voeten op een dag tot wel één borrelglas aan vocht verliezen - denk daar dit weekend nog eens aan wanneer je een shotje tequila achterover slaat...

Maar de ene schoen is de andere niet. Leren veterschoenen en laarzen hebben bijvoorbeeld net dat kleine beetje meer onderhoud nodig dan canvas sneakers en instappers. Hoe zorg je er dus voor dat je zo lang mogelijk plezier hebt van je lederen schoeisel, en hoe voorkom je dat je op een paar doffe ellende de deur uitstapt? MEN TODAY stijlgids #15: hoe onderhoud ik leren schoenen?

Glad leer

Floris van Bommel veterschoen glad leer - MEN TODAY

Zorg dat de schoen schoon en droog is. Verwijder de veter zodat je goed al het vuil eraf kan borstelen. Daarna kun je de schoen insmeren met schoensmeer in dezelfde of een neutrale kleur. Dit voedt het leer en houdt het soepel. Smeer er niet te veel op, want leer moet kunnen ademen. Na een kwartier is het goed ingetrokken en kun je het oppoetsen met een droge doek. Spuit de schoen in met een impregneerspray om het water- en vuilafstotend te maken.

 

Lakleer

Hugo Boss veterschoen lakleer - MEN TODAY

Voor schoenen van lakleer zijn er crèmes en lakschoenolie. Het vuil op de schoen kan met een vochtig doekje verwijderd worden. Kleine beschadigingen werk je weg met nagellak in dezelfde kleur. Nadat het opgedroogd is, kun je crème of olie aanbrengen. Gewone schoensmeer is niet geschikt voor lakleer, omdat het strepen achterlaat op de laklaag. Inspuiten met een impregneerspray is niet nodig, want de laklaag van de schoen is al water- en vuilafstotend.

 

Suède en nubuck

Suede veterschoenen - MEN TODAY Suède veterschoenen - MEN TODAY Suède veterschoenen - MEN TODAY

Suède is erg gevoelig voor vuil en vocht. Het grove vuil kun je met een speciale suèdeborstel wegborstelen. Zit er een vetvlek in? Dan kun je een vel keukenrolpapier op de plek leggen en deze met een strijkbout op een lage stand opwarmen en zo het vet in het papier laten trekken. Met een suèdegom of een witte potloodgum kun je de schoen verder opschonen. Een zogenaamde suède renovator spray brengt kleur terug van verbleekte schoenen. Gebruik absoluut geen schoensmeer, want dan wordt het suède hard en ontstaan er lelijke vlekken! Wel kun je de schoen, zodra die droog is, nog met een water- en vuilafstotende impregneerspray inspuiten.

Nubuck lijkt op suède en wordt ook erg gemakkelijk vuil. Wel is het een stuk steviger. Voor het onderhouden van nubuck lederen schoeisel houd je de richtlijnen van suède schoenen aan, maar gebruik wel borstels en sprays die speciaal voor nubuck bedoeld zijn.

 

Vet leer (waxed nubuck)

Floris van Bommel veterschoen - MEN TODAY

Net als bij de andere materialen is het belangrijk dat de schoen zelf en het vuil op de schoen geheel droog zijn. Anders loop je namelijk het risico om bijvoorbeeld modder uit te smeren. Gebruik een zachte borstel om het vuil te verwijderen. Vervolgens kunnen de schoenen gesmeerd worden met ledervet of bijenwas; dit voedt het leer en houdt het 'vet'. Goed laten intrekken en het vet vooral niet uitwrijven!

 

Laatste tips

Schoenspanners van onbewerkt hout houden de schoenen niet alleen in vorm, maar ze nemen ook het vocht uit het leer op. De binnenzool kun je het best uitnemen - mits dat kan - om apart te luchten. Wanneer de schoenen flink nat geregend zijn, kun je ze vullen met kranten- of vellen keukenrolpapier. Vergeet het papier niet regelmatig te vervangen!

Wat je vooral niet moet doen, is het schoeisel bij de verwarming of een andere warmtebron zetten. Zo droogt het leer namelijk uit waardoor er scheurtjes en barstjes ontstaan. Zet ze bij voorkeur in de buitenlucht, of in ieder geval waar genoeg ventilatie is. Dat laatste geldt ook voor het opbergen: niet in een doos of volledig afgesloten ruimte!

Tot slot: wissel regelmatig van schoeisel om nare geurtjes te voorkomen. Leren schoenen hebben rust nodig. Na een dag intensief dragen, hebben ze minstens 24 uur nodig om goed door te kunnen luchten. Bovendien is een beetje afwisseling ook geen straf.

Wax on wax off

Collonil - Suede + NubuckPiet Zoomers
€ 7,50
Collonil - NanoproPiet Zoomers
€ 9,50
Collonil - Clean&CarePiet Zoomers
€ 10,95
Active Polish ZwartBever
€ 9,95
Bama Verzorging MultiBama Shoemixx
€ 5,95
Jason Markk 'Premium' schoenborstelJason markk Stylepit
€ 12,95
Collonil - Stretch sprayPiet Zoomers
€ 5,95
Collonil - Vario SprayPiet Zoomers
€ 7,95
Jason Markk 'Quick Wipes' schoenverzorgingJason markk Stylepit
€ 12,95

Dit artikel is op 11 juli 2014 gepubliceerd.