preview image Kanye West gespot in MEN TODAY pop-up shop
preview image 20% korting met code SNEAKERDAYS

'Ik heb nooit meer dan 150 euro aan sneakers uitgegeven'

| Tom | 0 Reactie(s)

Wat in '96 begon met zijn eerste paar Nikes, is anno 2016 uitgegroeid tot een verzameling van bijna 500 paar sneakers. Amsterdammer Alex Klerk toont zijn toppers in onze pop-up shop en wil van geen ophouden weten. "Vind ik ze mooi én de prijs is goed, dan koop ik ze." 

Alex Klerk interview - MEN TODAYFoto's: Milan Gino

Naam Alex Klerk   Baan Letterschilder bij Amsterdam Sign Painters   Leeftijd 34 jaar   Aantal sneakers ±450

Hoe is het begonnen?

“Als nineties kid hield ik van basketbal en luisterde ik veel naar hiphop. In die tijd kwam het sneakergebeuren echt van de grond met Jordan. Ik kende mensen in de gabber- en bubblingwereld. Die gasten hadden altijd verse Air Maxjes aan. Mijn ouders vonden het onzin: ‘Je gaat toch niet 250 gulden aan Nikies uitgeven? Je doet het maar met een paar Clarks.’ In ‘96 kreeg ik toch mijn eerste sneakers in een Nike-outlet in Amerika. Tailwinds waren dat. Daar was ik zó blij mee. Ik heb er echt op gelopen totdat ze lek waren.”

Wat is de aantrekkingskracht van het verzamelen?

“In je hoofd heb je een databank van sneakers die je ooit hebt gezien of die vrienden of rappers droegen. Die wil je gewoon hebben. Ik ben geen sneakerverzamelaar. Termen als sneakerhead of sneakerfreak klinken alsof ze zijn verzonnen door mensen die niet echt in de scene zitten, om ons te labelen. Ik koop gewoon wat ik mooi vind en ik vind toevallig veel mooi. Toen ik zelf centjes ging verdienen waren sneakers niet zo duur en niemand gaf erom. Ik ging soms met vrienden de Foot Locker binnen en liep met stapels dozen weer naar buiten. Dunks en Air Forces, maar ook Air Maxjes en Jordans. Waaronder modellen die nu voor honderden euro’s worden doorverkocht.”

Heb je wel eens gedacht: genoeg is genoeg?

“Ik heb een keer geprobeerd om een deel van m’n collectie te verkopen, maar het is moeilijk. Mijn smaak strookt gewoon niet met wat nu in is. Mijn collectie heb ik opgebouwd door veel in de uitverkoop en bij outlets te kopen: ik heb nooit meer dan 150 euro aan een paar schoenen uitgegeven. Waarschijnlijk blijf ik altijd wel sneakers kopen. Als ik ergens wat tegen kom, ik vind het mooi én de prijs is goed, dan koop ik ‘t. Vervolgens gaan ze de stapel in en vergeet ik ze. Dat is het leukste: om dan een jaar later te ontdekken dat je die sneakers óók nog had. Ongedragen, helemaal clean. Dat is mijn delayed gratification.”

Welke sneaker zou je graag aan je verzameling toevoegen?

“Er is een Air Force uit 2002 of 2003, gemaakt voor de Franse sneakerwinkel Courir. Eén keer gedropt, daarna nooit meer uitgekomen. Mooi zwart leer met een witte swoosh, witte midsole en goeie gumzool - daar word ik blij van. Ik heb ze in een te kleine maat, dus als de goede maat voorbijkomt zou ik daar best een paar honderd euro voor willen neertellen. Zelf heb ik die Patta Air Maxjes met groene spijkerstof. Nu zie ik dat ze voor 700, 800 euro gaan. Als iemand die van mij voor dat bedrag wil kopen en ik heb wat geld nodig, cool.”

Wat vind je van de ontplofte sneakerhype?

“Ik ben met hiphop opgegroeid in de nineties. In de hiphop van nu herken ik die uit de jaren ‘90 niet meer terug. Hetzelfde geldt voor sneakers: het is meer een pop culture ding geworden, een wegwerpartikel. In de nineties waren sneakers een hiphop zaken waar je echt voor koos, het was een niche, een community. Nu, als je 14 bent en je hebt je mama’s credit card, kun je sneakers gaan kopen. Er zit helemaal geen liefde meer achter. Je merkt het ook aan de kwaliteit van de sneakers, die is echt erbarmelijk slecht vergeleken met vroeger. Toen werden schoenen nog vanzelf veel geld waard omdat ze maar één keer uitkwamen. Nu verkopen de Yeezy’s van Adidas binnen een dag uit en staan ze twee dagen later te koop voor het dubbele of driedubbele van de retailprijs. Dat is een bel die op een gegeven moment gaat knappen, want een sneaker moet de tijd krijgen om rare te worden. Mensen doen er zo hysterisch over. Het zijn maar schoenen!”

Wat is de meest overrated sneaker van dit moment?

“De nieuwe Yeezy die straks uit gaat komen. Een soort van Roshe Run, een beetje een rip off, máár Kanye West heeft ‘m gemaakt dus we gaan er lekker 500 euro voor neertellen. Die hoge schoenen van hem, die duck boots, zijn dingen die bij Van Haren of de legerdump liggen voor een paar tientjes. En nu zijn ze 700, 800 euro retail. Je moet er bijna respect voor hebben: niemand behalve Kanye West kan dit doen. Soms denk ik dat hij thuis gewoon lachend z’n geld zit te tellen.”

‘Waarvoor staan jullie in de rij?’

“Een vriend van me werkte bij een sneakerwinkel in Amsterdam en ze hadden een lading Nike Air Max Amsterdams binnengekregen voor friends & family, zo’n 5 dagen voordat ze echt zouden droppen. De Amsterdams waren de eerste sneaker waar mensen in Nederland echt voor in de rij gingen staan. Op een gegeven moment liep ik door de stad en zag ik een hele rij bij diezelfde winkel. Ik erheen op m’n Amsterdams: ‘Wat is er aan de hand, waarvoor staan jullie in de rij?’ Gewoon doen alsof ik helemaal niks doorhad. Wezen ze op m’n schoenen: ‘Voor die.’ Ik weer: ‘Wat is er met deze dan, zijn ze speciaal? Ik heb ze al een paar dagen…’”

Mike Air Max 1 Amsterdam - MEN TODAY

€25.000

Naar eigen schatting gaf Alex zo’n €25.000 uit aan zijn collectie van bijna 500 paar sneakers. “Het is beter om er niet over na te denken. Ik heb er altijd voor gezorgd dat ik er nooit financieel mee in de problemen ben gekomen. Ik heb een ook tijd voor Nike gewerkt in Hilversum, daar kregen we 50% korting.”