preview image Winterproof in 3 stappen: deze accessoires moet je hebben
preview image 6 prachtvrouwen over dé kapsels van nu (deel 1)

Knoopje open of knoopje dicht?

| Kawing | 0 Reactie(s)

Knopen: zo klein, maar o zo onmisbaar. Maar dat ze aanwezig zijn op een kledingstuk, betekent niet dat ze ook allemaal gebruikt dienen te worden. Welke knopen moeten dicht, en welke knopen horen juist open te blijven? De ontknoping:

Knoop open of knoop dicht? - MEN TODAY

Colbert en blazer

Bij verschillende colberts en blazers horen verschillende regels. De meeste jasjes zijn in de onderstaande categorieën in te delen:

 • Eenknoops colbert
  Simpeler kan haast niet: dicht wanneer je loopt of staat, en open bij het zitten zodat de stof van het jasje niet onnodig uitgerekt wordt.
 • Tweeknoops colbert
  Alleen het bovenste knoopje vastmaken is het devies. Een colbert of blazer met twee knopen wordt nooit volledig dichtgeknoopt gedragen.
 • Drieknoops colbert
  Hier geldt de regel: soms, altijd, nooit. Dit betekent dat de bovenste knoop soms wordt vastgemaakt; het mag, maar hoeft niet. De tweede knoop is altijd gesloten (behalve bij het zitten), terwijl de derde nooit wordt dichtgeknoopt.
 • Double-breasted colbert
  Bij het double-breasted colbert laat men de onderste knoop open. Het zitten wordt hierdoor ook comfortabeler aangezien het double-breasted colbert in tegenstelling tot de jasjes hierboven ook tijdens het zitten dichtgeknoopt hoort te zijn.
 • Jacquet en rokjas
  Hoewel het jacquet en het pandjesjas van een rokkostuum slechts over één knoop beschikken, is het absoluut niet de bedoeling dat deze dichtgeknoopt wordt.

Digel Colbert Mix & Match - GrijsDigel Jac Hensen
€ 259,95
SALE Portofino colbert zeeparel blauw effenPortofino ColbertSchulte Herenmode
€ 299,00 € 249,00
TOPMAN Ultra skinny fit colbert in wolblendTopman Colbertde Bijenkorf
€ 150,00

Gilet

Bij een driedelig kostuum wordt de onderste knoop van het gilet opengelaten, tenzij het onder de formele rokjas wordt gedragen: dit gilet heet dan een rokwit en is onder alle omstandigheden volledig dichtgeknoopt.

TOPMAN Ernest gilet van wol met ruitdessinTopman Giletde Bijenkorf
€ 55,00
Heren gilet dali newWE Fashion GiletWE Fashion
€ 39,99
Tommy Hilfiger gilet Webster middenblauwTommy Hilfiger Schulte Herenmode
€ 79,90

Overhemd

De eerste vraag die gesteld moet worden is: wordt er een stropdas of vlinderdas gedragen? Luidt het antwoord 'ja', dan hoort het overhemd uiteraard tot en met het bovenste knoopje dicht te zitten. Wanneer er geen das om de hals gestrikt wordt, is het gebruikelijk om de bovenste twee knopen ongemoeid te laten voor een meer casual look. Laat echter nooit meer dan twee knoopjes open, want dan zie je er al snel als René van der Gijp uit. En dat wil niemand.

Tommy Hilfiger Tailored SLIM FIT Casual overhemd blueOverhemd met printZalando
€ 79,95
Venti Overhemd - Slimfit - LichtblauwVenti Jac Hensen
€ 55,00
Jack %amp Jones Premium heren Overhemden JJPRMARCEL STRAP SHIRT LS PLAINExpress Wear
€ 49,95

Cardigan

Veel mannen knopen dit gebreide vestje volledig dicht. Maar de cardigan hoort net als het gilet met de onderste knoop open gedragen te worden. Bij sommige cardigans zijn de onderste twee knopen dicht op elkaar gestikt; laat in dit geval beide knopen open. Wanneer het vest een lange knopenrij heeft, kun je overwegen om ook de bovenste knoop open te laten. Door de diepere V-hals die dan onstaat, springt een stropdas veel meer in het oog.

Profuomo vest cardigan jagersgroen slim fitProfuomo CardiganSchulte Herenmode
€ 119,95
Jack & Jones Gebreide BlazerJack & Jones OTTO
€ 79,95
BRAX Cardigan »Jasper«Brax OTTO
€ 149,95 € 99,95

Via de Categorieën vind je heel gemakkelijk alles wat je zoekt!