preview image Straatonderzoek: hoe gierig ben jij?
preview image 3 tips om het lange T-shirt te dragen

Korte broek op het werk: ja of nee?

| Kawing | 7 Reactie(s)

Het is een eeuwenoude vraag: kan ik een korte broek dragen op het werk? MEN TODAY schept voor eens en altijd duidelijkheid.

Modetycoon en gelegenheidsregisseur Tom Ford is er resoluut in: "A man should never wear shorts." Je zou denken dat de kwestie hiermee afgehandeld is, maar dit is de mening van - hoezeer ik Fords werk ook waardeer - dezelfde man die vier keer per dag in bad zit. Vier keer. Echter zou het weer te kortzichtig zijn om op basis hiervan met ontblote benen op de werkvloer te verschijnen. Fords statement is namelijk wel ergens op gebaseerd. Laten we iets verder kijken dan je broek lang is.

Heren korte broeken - MEN TODAYFoto: Asos

Dresscode op de werkvloer

De makkelijkste manier om te bepalen of het geoorloofd is om in korte broek achter je bureau te zitten, is de kledingvoorschriften checken. Techgigant IBM heeft de zijne bijvoorbeeld in één zin samengevat: dress for business. Maar Zwitserse bank UBS hanteert daarentegen weer een boekwerk aan kledingrichtlijnen van maar liefst 44 pagina's dik. Doorgaans hoef je bij sectoren als de advocatuur en het bankwezen de dresscode niet eens te raadplegen, want daar is jouw lot vaker dan niet al bepaald en ben je in de warmere maanden overgelaten aan een zomerpak van dun wol.

Nee: geen korte broek op het werk

Het grootste probleem met korte broeken op het werk is dat Nederlanders de neiging hebben om te overdrijven. Zo zijn er 99 redenen om een korte broek op kantoor te dragen, maar een hittegolf is er geen. Korte broekspijpen zorgen echt niet voor veel meer verkoeling dan wanneer je een chino aanhebt die langer van stof is. Zeker niet wanneer de airconditioning op standje Noordpool staat. Toch waant half Nederland zich op de Bahama's zodra het kwik lichtjes de 25 graden aantikt, met als gevolg een wildgroei aan shorts, maar nog erger: Havaianas slippers. HO! STOP! Dit is je werkplek, niet het strand.

Maar het meest frappante is dat mannen het meest voor de hand liggende vergeten: ontblote benen worden gezien. Waar wij mannen in ons leven een klein fortuin aan games en consoles uitgeven, investeren vrouwen datzelfde bedrag (of een veelvoud ervan) in hun benen. Kortom, mannenbenen zien er over het algemeen veel minder verzorgd uit. Val er dan ook niemand mee lastig.

Ja: wel korte broek op het werk

Het enige geldige argument om in korte broek naar je werk te gaan is stijl. Daarnaast is het gewoon een kwestie van je gezond verstand gebruiken. Heb je een belangrijke meeting? Trek een lange broek aan. Is het Casual Friday? Hijs jezelf gerust in een korte broek, maar wel één die aan deze vier voorwaarden voldoet:

 1. Juiste model en lengte
  Er zijn talloze verschillende korte broeken, maar de enige korte broek die op de werkvloer thuishoort is de slim fit chino short of de suit short. Dus geen jeans shorts, geen cargo shorts en al helemaal geen board shorts. Daarnaast horen de broekspijpen tot net boven de knieën te vallen. Niet te lang, maar zeker ook niet te kort. Zo hoort het dus niet: klik.
 2. Geen felle kleuren
  Geen felgekleurde korte broeken of exemplaren met prints en patronen. De lengte van de short maakt al een statement. Dus alles wat eraan toegevoegd wordt, wordt al snel too much. Navy, zwart, grijs, beige zijn de veiligste tinten.
   
 3. Zakelijke bovenkleding en schoenen
  Omdat de korte broek in de categorie vrijetijdskleding valt, is het van belang om deze te compenseren met een overhemd, colbert, stropdas en opgepoetste leren schoenen. En denk erom: geen (zichtbare) sokken!
   
 4. Verzorgde benen
  Zoals hierboven al gezegd: verzorg die verwaarloosde benen voordat je ze in het openbaar loslaat. Een crèmepje hier en een zonnebankkuurtje daar doet al wonderen.

Chino shorts voor op kantoor

J.C. Rags Track chino shortJ.C. Rags Men at Work
€ 59,99 € 29,99
J.C. Rags Track chino shortJ.C. Rags Men at Work
€ 59,99 € 29,99
McGregor Broek chino style regular fit blue blauwMcGregor To Be Dressed
€ 79,95 € 63,95
Selected Chino - ShortChino shortOTTO
€ 39,99
Jack & Jones Graham Chino shortChino shortOTTO
€ 39,95
Selected Chino - ShortChino shortOTTO
€ 39,99