preview image De houthakker die geen hout hakt
preview image Steven van Heyningen: 'Nooit blind met de massa meegaan'

Layering: 5 tips om verschillende lagen kleding te combineren

| Kawing | 1 Reactie(s)

Iedereen doet het: layering. Het is de kunst van het mixen en matchen van meerdere lagen kleding. Aan de hand van de najaarscollectie van Tommy Hilfiger presenteren we 5 tips om layering tot in de kleinste details te perfectioneren.

Tommy Hilfiger - MEN TODAY Tommy Hilfiger Maddy vest Tommy Hilfiger Denton chino Tommy Hilfiger Charley bomberjack Tommy Hilfiger horloge Tommy Hilfiger Houston laars Tommy Hilfiger Flinn blazer Tommy Hilfiger Owen joggingbroek Tommy Hilfiger trui Tommy Hilfiger spijkerjas
Klik op de plusjes om de kleding van dichtbij te bekijken en direct te kopen bij Tommy Hilfiger!

Waarom layering?

De gemiddelde man draagt twee zichtbare lagen: de eerste bestaat uit een shirt en een broek, en de laag die eroverheen komt, wordt gevormd door een jas. Op winterse dagen wordt vaak nog een derde laag eraan toegevoegd, bijvoorbeeld een sjaal of eventueel een muts. En that's it. Daar is helemaal niks mis mee - laten we dat voorop stellen. Maar net als lasagne wordt ook jouw outfit smaakvoller naarmate het aantal lagen toeneemt. Mits goed samengesteld uiteraard. Dus pen en papier in de aanslag: hier is hét recept voor layering.

In 5 stappen smaakvol gelaagd gekleed

 1. Elke laag is afzonderlijk te dragen
  Alle zichtbare lagen moeten onafhankelijke kledingstukken zijn. Jouw samengestelde outfit mag niet uit elkaar vallen als er een laag tussenuit wordt gehaald. Want hoe betrouwbaar Piet en Helga ook zijn, er komt ongetwijfeld een moment dat het net iets te warm wordt met alle lagen bovenop elkaar. Dus niet alleen de toplagen, maar ook de onderste laag moet matchen met bijvoorbeeld jouw broek en schoenen.
   
 2. Maak gebruik van verschillende materialen
  Kies voor kledingstukken die van verschillende materialen zijn gemaakt, tenzij het één geheel is zoals een tweedelig pak. Lukt dit niet? Zorg er dan in ieder geval voor dat er verschil zit in textuur. Je kunt bijvoorbeeld wollen items combineren waarvan er één fijn en de ander grof gebreid is.
   
 3. Bouw op van dun naar dik
  Bij layering is het belangrijk om met dunne en lichte kleding te beginnen. Vervolgens voeg je er items aan toe die elke laag weer iets dikker zijn of van zwaarder materiaal gemaakt zijn.

  Een voorbeeld: na onderkleding vormt een dun shirt of overhemd de eerste zichtbare laag. Daar overheen trek je een linnen cardigan of een merinowollen trui - in ieder geval iets dat niet te dik of te zwaar is. Het materiaal van de derde laag is weer wat dikker, denk bijvoorbeeld aan een grof gebreide vest, een colbert of een spijkerjas. En de buitenste laag - accessoires als sjaals en mutsen daargelaten - bestaat uit een dikke (over)jas.
   
 4. Experimenteer met hoog-laagcontrast
  Net zoals de kledinglagen van dun naar dik worden opgebouwd, werk je doorgaans ook van het kleinste item naar het grootste. Klinkt logisch, máár er zijn uitzonderingen op de regel. Want sommige kleding zijn nou eenmaal langer dan andere. Door met de lengte van verschillende lagen te spelen, creëer je hoog-laagcontrast. Zo is een T-shirt of een overhemd vaak langer dan een denim jacket. Dit is oké. Maar een colbert of een 'tussenjas' die onder jouw 'buitenjas' (de bovenste laag) uit komt, is dat niet. Houd hier dus rekening mee!
   
 5. Overdrijf niet met kleuren en patronen
  Het gemakkelijkst is om van één of twee kleuren uit te gaan en daaromheen jouw lagen op te bouwen. Wanneer je veel verschillende kleuren gebruikt, ziet jouw outfit er niet meer als één geheel uit. Bovendien oogt het erg druk.

  Hetzelfde geldt voor patronen. Houd het bescheiden. Maar belangrijker bouw patronen op óf af. Als je begint met een overhemd met all-over print als eerste laag, eindig je met een egaal gekleurde buitenlaag en vice versa.

   

Tommy Hilfiger najaar 2015

De nieuwe herfstcollectie van Tommy Hilfger is geïnspireerd door de all-American look en is ideaal voor layering. Alles wat je nog hoeft te doen is mixen en matchen.