preview image €250,- shoptegoed van V&D voor de beste kerstoutfit ooit
preview image De 6 chino trends van 2015

MEN TODAY stijlgids #19: Vlinderdassen strikken

| Kawing | 0 Reactie(s)

Wanneer de dresscode om black-tie vraagt, beantwoordt de gentleman deze vanzelfsprekend met smoking, opgepoetste schoenen en bijpassende vlinderdas. Logisch. Maar één kleine issue: hoe strik je een vlinderdas?

MEN TODAY Stijlgids: vlinderdassen strikken
Foto: Selected Homme

First things first: strikken vindt men op cadeauverpakkingen, dassen strikt of knoopt men om de nek. Daarom is de enige officiële benaming voor het stijlvolle accessoire géén vlinderstrik, maar vlinderdas

Buiten de formele avondgelegenheden en als vervanger van de stropdas, bezoekt de vlinderdas om de hals van de drager steeds vaker minder plechtige feesten. Een hele welkome gast die wat meer diversiteit brengt. Mits goed gestrikt uiteraard.

Een korte geschiedenis van de vlinderdas

Van de Eleventh Doctor en Pee-wee Herman tot aan Fred Astaire en Stromae. Vele grootheden en beroemdheden - zowel fictief als in werkelijkheid - waren en zijn fervente dragers van de vlinderdas. Het accessoire stamt af van de halsdoek die in de 17e eeuw veelvuldig door Kroatische (huur)soldaten werd gedragen. Het waren de modieuze Fransen die het omdoopten tot het cravat van waaruit de strop- en vlinderdas uiteindelijk zijn geboren. Merci beaucoup.

Traditionele vlinderdassen hebben vaste lengtematen die vergelijkbaar zijn met boordmaten van overhemden. Bij wing-collar overhemden is dit het aangewezen model, omdat de sluiting van een verstelbare vlinderdas niet onder een opstaande kraag verstopt kan worden. Bij een overhemd waarbij de kraag wél omgevouwen kan worden, kan er gerust voor een verstelbare vlinderdas gekozen worden. Zo worden de dassen niet al te snel afgeschreven - vooral na de aankomende eet- en drinkfestijnen.

Hoe strik ik een vlinderdas?

Een goed gestrikte vlinderdas bestaat uit twee achter elkaar gestapelde 'vlinders', die elk weer een dubbelgevouwen 'vleugel' en een enkellaagse 'vleugel' hebben. Het klinkt ingewikkeld en het is waar dat een vlinderdas strikken qua moeilijkheidsgraad een niveau hoger ligt dan een stropdas knopen, maar eenmaal in de vingers zit de stijlvolle das in een handomdraai - en in tien stappen - om de nek:

Hoe strik ik een vlinderdas - MEN TODAY
Afbeelding: pakkopen.com

  1. Leg de das om de hals. De rechterkant 'A' is de lange kant en 'B' is de korte linkerkant.
  2. Kruis 'A' voor 'B' langs.
  3. Haal 'A' onder 'B' door.
  4. Door het uiteinde van 'B' om te vouwen, ontstaat de eerste 'vlinder'.
  5. Sla 'A' recht naar beneden en door het midden van 'vlinder B'.
  6. Vouw het uiteinde om van 'A' zodat de tweede 'vlinder' ontstaat en knijp deze bij de vouw (dubbele 'vleugel') samen.
  7. Duw het vastgeknepen uiteinde van 'vlinder A' door de lus die bij stap 5 en 6 ontstaan is achter 'vlinder B'.
  8. Trek aan de dubbelgevouwen 'vleugels' van 'vlinder B' (voor) en 'vlinder A' (achter) om de knoop te vasten.
  9. Stel de vlinderdas bij totdat deze mooi symmetrisch oogt.
  10. Steel de show op elk feestje.

Weten of een vlinderdas op de juiste manier gestrikt is? Dat kan door de vlinderdas bij de enkellaagse 'vleugels' uit elkaar te trekken. De 'vlinders' zullen zonder in een knoop te raken uit elkaar vallen.

Bow-ties are cool

Oefening baart kunst. Maar mocht je de kunst nog niet meester zijn, bind dan vooral wél een kant-en-klare vlinderdas om de nek. Met een zelfgestrikte das onderscheidt de echte man zich weliswaar van de jongens, maar met een slordig geknoopte vlinderdas kan niemand het verschil zien tussen de twee... Bovendien zijn er naast de traditionele modellen van zijde en satijn tegenwoordig ook hippe houten vlinderdassen.

gestreept katoenen vlinderdasjeMango Mango
€ 22,99 € 10,99
Hensen strik - grijsHensen Jac Hensen
€ 17,95
Lynden Kay Strik BordeauxLynden Kay Bos Men Shop
€ 14,95
StrikMichaelis | Formal V&D
€ 14,95
Alveare Royalblauwe vlinderdasAlveare de Bijenkorf
€ 9,95
Hensen strik - blauwHensen Jac Hensen
€ 17,95
StrikJac Hensen
€ 9,95
Hensen strik - roodHensen Jac Hensen
€ 17,95
StrikJac Hensen
€ 9,95
Houten Strik - CalvinMiinto
€ 79,95 € 59,95
Houten Strik - EarlMiinto
€ 49,95 € 37,50
Houten Strik - MelvinMiinto
€ 59,95 € 49,95

Is de vlinderdas niet jouw 'ding'? Lees dan alles over zijn grote broer de stropdas in onze stijlgids #7. Blader ook eens door onze Product Finder voor meer accessoires zoals pochetten en manchetknopen om jouw feestoutfit compleet te maken.