preview image Bart Hulshof: 'Mijn stijl is veilig'
preview image December Wishlist: 15x stijlvolle pantoffels

MEN TODAY Stijlgids #2: Jeans

| Julie | 0 Reactie(s)

Tapered fit jeans, skinny jeans, straight fit jeans… Er zijn zo veel soorten jeans dat je bijna niet meer weet waar je het zoeken moet. Maar geen paniek! Want gelukkig kunnen wij je een helpende hand bieden door deze denimchaos. Deel II van de MEN TODAY Stijlgids: jeans.

Jeans

Laten we er eerst eens 'n basislesje denim doorheen knallen. Denim is niet een ander woord voor spijkerbroek, maar de naam van de stof. Deze stof heette van origine serge de Nîmes, naar het Franse plaatsje waar het vandaan komt, maar de Amerikanen verbasterden dit al gauw tot ‘denim’. We hebben het nu over mid-19e eeuw, dus de spijkerbroek was toen nog niet zoals we ‘m nu kennen. Door de jaren heen zijn jeans steeds meer mode-items geworden en tegenwoordig vind je ze in iedere kledingkast.

Slim fit / Skinny jeans

De strakste variant onder de herenspijkerbroeken. Een slim fit jeans, oftewel skinny jeans, is te herkennen aan de broekspijpen die strak om de benen zitten. Deze kan je alsnog baggy dragen, door ‘m losser te hangen bij je heupen. Slim fit jeans maken je benen optisch langer dan ze werkelijk zijn (handig!). 

Straight fit JEANS

Lekker simpel, een jeans met rechte pijpen. Geen poespas. Dat het model simpel is, betekent natuurlijk niet dat straight fit jeans saai zijn: met wassingen, scheuren en stiksels kan je het zo gek maken als je zelf wilt. Multicombineerbaar met een overhemd en veterschoenen voor een formele gelegenheid of juist een casual t-shirt en hoodie. Het maakt de straight fit tot een onmisbaar item in je garderobe.

Tapered FIT JEANS

Tapered betekent ‘uitlopen in een punt’, en zo vallen tapered fit jeans ook. Niet zo extreem als een skinny, maar toch: een tapered fit model zit ook wat strakker rondom de enkels. Verschil met een slim fit is dat de broek baggy valt. Het is een broek voor casual gelegenheden en je kunt ‘m leuk combineren met een grove leren riem en longsleeve.

Riley 3d loose tapered brace denimG-Star Denimplus
€ 139,95 € 99,00
tapered jeansC&A wehkamp
€ 34,90 € 15,00
Jeans Commuter khakiLevi's Bulls & Birds
€ 89,95 € 67,46

Loose fit JEANS

De naam zegt het eigenlijk al: loose fit jeans zijn ruimvallende jeans. Ze zitten baggy en vaak verschijnt er bij het dragen van deze jeansvariant een flink stuk boxer – voornamelijk bij de jeugd. Maar het loose fit model is natuurlijk ook te dragen zonder je felgekleurde ondergoed aan de wereld te tonen - het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat. Al met al is een loose fit geen formele spijkerbroek, maar als vrijetijdsbroek is ‘ie uitermate geschikt – niet in de laatste plaats omdat hij heerlijk zit.

Bootcut JEANS

De pijpen van bootcut jeans lopen wijd uit. Hierdoor is de bootcut goed te combineren met een stel stevige leren laarzen of hoge sneakers. Een andere tip is om de onderkant van de broekspijp om te slaan zodat je flitsende stappers wat beter zichtbaar worden. Niet ieder bootcut model kan voor elke gelegenheid uit de kast getrokken worden – sommige zijn daar iets te baggy voor. 

Diesel Jeans Zatiny 0088ZDiesel JeansOnline
€ 119,95
LEVI'S Jeans 32 inch, dark-blue-denimLevi's Peter Hahn
€ 109,95 € 89,95
s.Oliver Jeanss.Oliver OTTO
€ 69,95

deniMmeesters 

De ene spijkerbroek is de andere niet. Grote denimmeesters als Levi's, G-Star en Nudie hoef je dat niet te vertellen. Zij weten alles van verschillende modellen bij verschillende figuurtypes. Er zijn talloze mogelijkheden om denim te combineren en te spelen met knopen, kleuren, wassingen, scheuren, patronen en stiksels. Door de ontelbare opties waarin jeans voorkomt weten we één ding zeker: voorlopig zijn we nog niet van deze modeklassieker af.