preview image Jort Kelder maakt de wereld een beetje mooier
preview image December Wishlist: 15X de leukste rugzakken

MEN TODAY Stijlgids #3: Kostuums

| Julie | 0 Reactie(s)

Een goed pak vinden is zo simpel nog niet. Of je jezelf nu elke dag omtovert in the corporate you of alleen een pak draagt bij speciale gelegenheden: belangrijk is dat deze goed zit. Waar je op moet letten? Geen paniek, daar zijn wij voor. In de MEN TODAY Stijlgids #3: een stoomcursus kostuums.

Pantalons, blazers, overhemden, nette schoenen, stropdassen, manchetknopen, een riem (maar wel een die matcht bij de schoenen), een horloge (moet deze dan ook matchen bij de riem?) en, vooruit, om het plaatje af te maken: een aktetas. Een mooi pak laat je zelfvertrouwen groeien en, laten we eerlijk zijn: de dameshoofden draaien. Een slechtzittend pak is een doorn in het oog - en een gemiste kans. Waar je op moet letten als je een pak koopt? Komt ‘ie:

MEN TODAY Stijlgids: het kostuum
Bart draagt: kostuum van Hugo Boss, overhemd van Cavallaro, stropdas van Tie Rack en schoenen van Floris van Bommel.

1. De schoudervulling moet gelijk met je schouders eindigen. Komt deze eroverheen, dan is je jasje te groot.

2. Je stropdas is de blikvanger van je look. Het puntje van je das moet tot de riem reiken - niet korter, niet langer.

3. Kan je gemakkelijk een houding à la Napoleon aannemen? Je hand in het jasje steken moet soepel gaan - een gebalde vuist aan ruimte is perfect. Gaat dit met moeite, dan is het jasje te klein.

4. De lengte van de mouwen is belangrijk: niet te kort, niet te lang. Als je relaxed met je armen langs je lijf staat, moet je net de onderkant van de mouwen kunnen vastpakken. We zijn streng: als de onderkant plooit of je er te eenvoudig bij kunt, dan zijn de mouwen te lang en moeten deze ingekort worden.

5. Het aantal knopen op een pak beslist de stijl. Drie knopen is ietwat conservatief. Tegenwoordig worden meestal jasjes met twee knopen gedragen: dit geeft het pak een gestroomlijnde look. Knoop bij drie knopen enkel de middelste dicht. Het is belangrijk dat bij drie knopen het middelste knoopje op of net boven je navel valt. Hetzelfde geldt voor de bovenste bij een jas met twee knopen.

6. Er is nog een manier om te checken of je mouwen te lang zijn (dus hierna heb je voor een colbert met te lange mouwen écht geen excuus meer): de mouw hoort te eindigen waar het begin van je duim en pols in elkaar overlopen.

7. Een kleine sneak peek van je overhemd onder de mouw van je jasje hoort erbij, maar let wel: een kleine. Houd hierbij ongeveer 1 centimeter aan.

8. Je pantalon mag nét niet je schoenen raken. Zorg voor een klein stukje ruimte tussen pantalon en schoen - of, voor de durfals en Jort Kelders onder ons, een hoogwater-look.

9. Er geldt een aantal vaste regels voor de schoenen. We hebben het al eens genoemd, maar benadrukken het graag nog een keer: geen bruine schoenen onder een zwart pak. De Barney Stinsons van deze wereld zouden het je niet in dank afnemen. Ook horen je schoenen en riem in dezelfde kleur te zijn. Details, details, details.

het ene pak is het andere niet

Het is belangrijk om vooraf te bedenken waar je het pak voor gaat gebruiken om te beslissen welke stijlkenmerken deze moet bezitten. Is het een pak dat je dagelijks zult dragen naar kantoor? Ga dan voor een klassiek exemplaar met een donkere uitstraling. De pakken die vaak gedragen worden mogen best wat kosten - goedkope pakken slijten immers sneller. Pakken die enkel aangeschaft worden voor speciale gelegenheden als recepties en begrafenissen kunnen het beste zwart of donkerblauw zijn. Ga je solliciteren, wees je er dan van bewust dat je niet beter gekleed kunt zijn dan degene die het interview afneemt: een grijs, blauw of zwart kostuum is hierbij de beste keuze.

suit up for less

We zouden je natuurlijk niet overspoelen met tips als we niet ook wat mooie opties in huis hebben. Zo heeft H.E. by Mango prima pakken voor een bescheiden budget. Bij Suitable kan je altijd terecht voor de broodnodige basics als het aankomt op pakken, manchetknopen, overhemden en stropdassen. Een goedkoop pak kan een uitkomst zijn als je niet vaak in kostuum hoeft te verschijnen.

slim-fit colbertMango Mango
€ 89,99
Studio Coletti pakStudio Coletti kostuumOTTO
€ 64,99
colbertC&A wehkamp
€ 79,90
tailored katoenen slim-fit chinoMango Mango
€ 49,99 € 24,99
C&A Angelo Litrico kostuumC&A wehkamp
€ 69,90 € 55,92
wollen vogelkop pantalonMango Mango
€ 69,99 € 34,99
Studio Coletti vlinderstrikjevlinderdasOTTO
€ 18,99
StropdasMichaelis | Formal V&D
€ 29,95 € 19,00
Rode Floris van Bommel Riem 2212Floris van Bommel Omoda
€ 74,95 € 39,00

als je toch wilt uitpakken

Investeren in een pak betaalt zichzelf vaak terug. Niet alleen gaat het pak langer mee doordat het minder snel slijt, ook is de pasvorm mooier dan bij een goedkoper pak. Zeker als je dagelijks in kostuum verschijnt, is een duurder pak de aankoop meer dan waard.

HUGO Kostuum navyHUGO BOSS Zalando
€ 499,95 € 349,95
Matinique ColbertMatinique Van Tilburg Online
€ 239,00 € 167,30
HUGO AERON/HAMEN Kostuum blackHUGO BOSS Zalando
€ 499,95 € 249,95
Suit Blue Plain Knvb pakblauwVan Gils Van Gils
€ 399,95
SALE Hugo Boss colbert blauw structuurHUGO BOSS ColbertSchulte Herenmode
€ 459,00 € 329,00
Jac Hensen pantalon - modern fit - beigeJac Hensen Jac Hensen
€ 79,95

Ontdek meer kostuums online in de Product Finder.