preview image H.E. by Mango lookbook spring 2014
preview image In de stijl van: Harvey Specter

MEN TODAY Stijlgids #7: Stropdassen

| Julie | 0 Reactie(s)

Stropdassen zijn typisch het soort accessoire waarbij je denkt: hoe héúrt het eigenlijk? Want een stropdas strikken en dragen doe je niet zomaar - nee; daar zijn regels aan verbonden. De lengte, breedte, patronen en soorten knopen zijn zaken waar je rekening mee moet houden bij je ideale tie. Om gek van te worden, maar als je de perfecte stropdas hebt gevonden weet je: het was het allemaal waard.

stropdas strikken: zo heurt het

In den beginne werden stropdassen in het leger gedragen en voornamelijk gebruikt om onaangename zaken als snot, bloed en zweet aan af te vegen. Het verschil met nu kan bijna niet groter. Want naast de regels over de lengte van de stropdas (de punt van de das moet net je riem raken, niet hoger en niet lager) en de ongeschreven wetten over de patroon- en printcombinaties - waarover later meer - zijn er ook tientallen verschillende manieren om de das te strikken. Iedere man hoort een stropdas te kunnen knopen. Als je je schoenveters kunt vastmaken, moet een stropdas strikken toch ook lukken? 

Suitable stropdas knopen
Uitleg van de Four-in-hand knoop | Bron: Suitable

Patronen & prints

De ene stropdas is de andere niet. Zo zijn er zijden, wollen en polyester exemplaren. Van deze drie materialen is en blijft zijde de meest populaire. De stof heeft een luxe uitstraling door de glans die op de das verschijnt. Het is leuk om te spelen met de kleuren, contrasten en patronen van je das in combinatie met de rest van je outfit. Zo trek je de aandacht als er meer contrast in je kleding zit - bijvoorbeeld een zwarte das op een wit overhemd. Een rode stropdas, de zogenaamde red power tie, is ideaal als je moet spreken. Rood trekt de aandacht naar de drager toe. Ook een blauwe stropdas doet het goed in de zakenwereld: deze kleur staat voor openheid en rust. Barack Obama droeg tijdens zijn eerste elf dagen als President ook enkel rode en blauwe stropdassen.

Michaelis Zijden stropdas in unikleur roodMichaelis de Bijenkorf
€ 24,95
René Lezard SHAPED FIT Zakelijk overhemd WitRené Lezard Zalando
€ 99,95
Stropdas - kobaltJac Hensen
€ 19,95

Als je een stropdas met patroontje combineert met een bedrukt overhemd, is het belangrijk erop te letten dat deze patronen elkaar niet in de weg zitten. Zitten er streepjes op je das, dan zijn streepjes op je overhemd een no-go. Het mixen van patronen kan wel, maar zorg ervoor dat het patroon niet al aanwezig is in je outfit. Strepen met stippen doen het bijvoorbeeld goed samen. Als je stropdas een druk patroon bevat, houdt het patroon op je overhemd dan wat rustiger - of ga voor een effen exemplaar.

stropdassen: trends 2014

Er wordt in 2014 veel meer gespeeld met de vorm en textuur van de stropdas. Waren stropdassen vroeger soms zelfs 10 cm breed, nu is de standaard breedte voor een das tussen de 7,5 en 8 centimeter. De dunne stropdassen hebben een tweede leven gekregen in de wereld van de mannenmode: deze zijn tussen de vijf en zeven centimeter breed en geven je outfit iets stoers en moderns. Ook de recht afgesneden stropdas is een eigentijds fenomeen, waarvan de gebreide variant steeds vaker gespot wordt. Toch wordt de dunne stropdas afgeraden tijdens bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek, waar het beter is wat conservatiever te zijn.

zijden stropdas met geborduurde stippelsMango Mango
€ 29,99 € 14,99
Tommy Hilfiger Tailored zijden stropdasTommy Hilfiger wehkamp
€ 59,90 € 39,95
StropdasEsprit V&D
€ 35,99 € 19,99

POCHETTEN MANIA

Als iets je outfit net die chique oempf geeft die het soms zo kan gebruiken, dan is het wel een pochet. Maar ook hier heb je te maken met wat ongeschreven wetten. Zo mag je pochet nooit precies in dezelfde kleur/print als je stropdas zijn, maar moet het wel matchen met de details van je outfit. Snap je 'm nog? Als je een horloge met rood bandje draagt bijvoorbeeld, is een rode pochet perfect. Maar hierover later meer in een van de volgende delen van de MEN TODAY Stijlgids.

CLASS INTERNATIONAL Pochet van pure zijdePochetOTTO
€ 12,99
HUGO BOSS Zijden pochet met stippenHUGO BOSS de Bijenkorf
€ 39,95 € 27,95
CLASS INTERNATIONAL Pochet van zijdeClass International OTTO
€ 9,99