preview image 5 redenen om elektrisch te scheren
preview image Welke bril past bij mijn gezichtsvorm?

Michael Jordan en zijn Wondersloffen (Part I)

| Kawing | 0 Reactie(s)

Gedreven door wilskracht en voortgestuwd op de Nike Air Jordan sneakers, steeg Michael Jordan naar eenzame hoogte. Ter ere van zijn 53e verjaardag is dit een lofzang voor de beste baketballer aller tijden. Een ode aan de meest iconische basketbalschoenen en de wonderen die daarop verricht zijn.

Het is geen vogel of vliegtuig, noch is het Superman. Het is His Royal Airness die vanaf de vrije worplijn opstijgt en de bal al dunkend in de basket landt. Toen Michael Jordan met deze fabelachtige dunk, en tegen alle wetten van de zwaartekracht in, de titel van het Slam-Dunk Championship in 1988 veroverde, had hij al zolen van twee generaties Nike Air Jordans versleten. Sindsdien staat de teller van het aantal uitgebrachte Air Jordan modellen op 29 — de talloze colorways, speciale edities en heruitgaves niet meegerekend. Nummer 30 wordt naar verwachting deze week gelanceerd. En hoewel het fenomeen waarnaar de gympen zijn vernoemd in 2003 zijn eigen paar definitief aan de wilgen heeft gehangen, worden nieuwe releases nog altijd in no time uitverkocht. De Jordan Brand is een cash cow geworden voor zowel Nike als Mike. Eentje die 30 jaar na de introductie nog steeds niet is uitgemolken. Een chronologie aan de hand van elf 'wereldwonderen' — deel 1 van 3:

Michael Jordan - MEN TODAYFoto: Dick Raphael via Getty Images

An Unexpected Journey (1984 - 1990)

De 21-jarige Michael Jordan, tweevoudig College player of the year, was tot ieders verbazing derde keus tijdens de NBA Draft van 1984. Iets waar de Houston Rockets en Portland Trailblazers — die respectievelijk voor Hakeem Olajuwon en Sam Bowie kozen — hoogstwaarschijnlijk vandaag de dag nog spijt van hebben. In de beruchte nummer 23-jersey van de Chicago Bulls en op de Air Jordan-gympen van Nike liet hij in zijn eerste jaren van het professionele basketbal slechts een glimp zien van waartoe hij in staat was.

Nike Air Jordan I

Larry Bird probeert Michael Jordan af te stoppen in de NBA playoffs

Air Jordan I

De door Peter Moore ontworpen basketbalschoen zou door de NBA afgekeurd zijn, omdat de rood-zwarte colorway niet toegestaan was op het veld. Op elke wedstrijd die met de 'verboden' Jordan I werd gespeeld, stond een boete van 5.000 dollar; een bedrag dat Nike door alle ophef in de media (slechte reclame is óók reclame) van harte voor haar rekening nam.

Het was het begin van een jongensdroom: in 1986 kreeg het Boston Celtics van icoon Larry Bird in game twee van de play-offs geen vat op Michael Jordan, die met 63 punten de wedstrijd tweemaal de verlenging in schoot — op de Jordan I. Hoewel de Bulls uiteindelijk hun meerdere in de Celtics moesten erkennen, noemde Bird de shooting guard van Chicago 'God, vermomd als Michael Jordan'.

Foto: Dick Raphael via Getty Images — Bird versus Jordan

Nike Air Jordan III

Air Jordan III

Michael Jordan stond op het punt bij concurrent Adidas te tekenen, maar de Jordan III, met de zichtbare air van ontwerper Tinker Hatfield, bracht hem op andere gedachte. Voorzien van de nieuwe Jumpman was dit dé schoen waarop Mike zich in '88 onsterfelijk dunkte. Mede door commercials met Mars Blackmon, een personage van filmmaker Spike Lee, werd de sneaker razend populair.

Nike Air Jordan IV

Accepteer ons privacy- en cookiebeleid. Het is niet toegestaan Youtube video's te laten zien zonder toestemming.

Air Jordan IV

Wie op The Shot googelt, krijgt als eerste resultaat de legendarische jumpshot van Michael Jordan tegen de Cleveland Cavaliers te zien. In de play-offs van '89 stonden de Bulls 100-99 achter. Met nog 3 seconden op de klok kreeg Jordan de bal, hij ontdeed zich van een dubbele mandekking, kwam los van de grond en maakte het schot: 100-101. Buzzer beater. Op de Jordan IV uiteraard.

Dankzij de tv-reclames van Spike Lee waren de Jordan-sneakers onderdeel geworden van de popcultuur. De IV was zo geliefd dat het overal uitverkocht raakte. Zelfs de heruitgave in 1999 was binnen enkele uren na de release niet meer te verkrijgen. De regisseur was dol op de vierde generatie van de schoenenreeks en wijdde er enkele scènes aan in 'Do the right thing'. Als blijk van waardering liet Nike een exclusief paar voor Lee maken: de Air Jordan Bordeaux Spiz'ike IV.

Nike Air Jordan V

Air Jordan V

In seizoen '89-'90 nam Phil Jackson als coach het roer over bij de Chicago Bulls. Onder het nieuwe bewind draaide het ingespeelde team nu nóg beter. Mike vestigde — met de Jordan V — een persoonlijk record door 69 punten in één wedstrijd te maken. Slechts vijf andere spelers, waaronder Kobe Bryant (81) en legende Wilt Chamberlain (100), hebben er meer weten in te schieten.

Sportschoenen Jordan New School by JordanJordan Sarenza
€ 129,99 € 117,00
Sportschoenen Jordan New School by JordanJordan Sarenza
€ 129,99
Sportschoenen Jordan Air Deluxe by JordanJordan Sarenza
€ 129,99
Mitchell & Ness 'Chicago Bulls' petMitchell & Ness Stylepit
€ 39,95 € 15,95
adidas Performance CHICAGO BULLS PAU GASOL Voetbalshirt Club red/whiteAdidas Zalando
€ 84,95 € 69,95
adidas Performance CHICAGO BULLS JOAKIM NOAH Fanartikel white/redAdidas Zalando
€ 84,95 € 69,95