preview image Top 3 must-have sneakers van lente 2016
preview image Win 4x limited edition MEN TODAY boxershorts

Michael Jordan en zijn Wondersloffen (Part III)

| Kawing | 1 Reactie(s)

Door drie jaar op rij het NBA-kampioenschap te winnen met de Chicago Bulls, stond Michael Jordan — in zijn Nike Air Jordan sneakers — aan de absolute top. Maar het noodlot sloeg toe en zijn carrière nam een duikvlucht. Toch wist de held van deze chronologie een onwaarschijnlijke comeback te maken. Eén die alle verwachtingen overtrof.

Een epos is helaas niet compleet zonder drama. Zo werd de vader van Michael Jordan op 23 juli 1993 vermoord. Met dit verlies verloor de drievoudige kampioen ook zijn passie voor het basketbal. En op 6 oktober van datzelfde jaar hing Jordan op 30-jarige leeftijd de jersey met nummer 23 aan de wilgen.

Vier maanden later verraste Michael Jordan de wereld door bij de Chicago White Sox, een Minor League Baseball club, te tekenen. Het was een gebaar naar Jordan sr., die er altijd van had gedroomd dat zijn zoon in het professionele honkbal zou uitkomen. Echter met de knuppel over de schouder was Michael Jordan geen schim van de atleet die met de bal aan de hand kampioenschappen binnen dribbelde. But it ain't over till the fat lady sings. Dit is slechts de ouverture van het derde bedrijf. Dus laat de loftrompetten schallen in dit laatste couplet van deze heldenzang — deel 3 van 3:

Michael Jordan - MEN TODAYFoto: Andrew D. Bernstein/ Getty Images

Return of the King (1995 - 1998)

I’m back. De twee legendarische woorden die op de voorpagina van alle kranten stonden gedrukt op 18 maart 1995: Michael Jordan was terug bij de Chicago Bulls. Hoewel hij het eerste seizoen van zijn comeback speelde alsof hij de bucket nooit heeft verlaten, was Jordan in de play-offs niet opgewassen tegen het Orlando Magic van Penny Hardaway en Shaquille O’Neal. Toch was His Royal Airness nog lang niet over zijn hoogtepunt heen. Grootse dingen stonden hem te wachten. De levende legende had wonderwerken te verrichten.

Nike Air Jordan X

Air Jordan X

Ook tijdens zijn afwezigheid, bleven 'zijn' sneakers populair. Voor honkbalfans werd de Jordan X zelfs in een versie met noppen uitgebracht. De terugkeer van Michael Jordan zette vriend en vooral vijand weer op scherp. Want al in zijn tweede officiële wedstrijd na anderhalf jaar, kreeg New York Knicks thuis in het Madison Square Garden les van de meester: Mike schoot 55 punten door het net.

Nike Air Jordan XI

Michael Jordan wordt voor de vierde maal kampioen

Air Jordan XI

De Jordan XI is één van de populairste modellen uit de gehele serie. Op deze sneakers en met een gemiddelde van 30,4 punten per wedstrijd werd Michael Jordan tot MVP gekroond van zowel het reguliere seizoen als de play-offs én de All-Star game. De XI is ook het model waarmee Michael Jordan in de animatiefilm Space Jam naast Bugs Bunny en de Looney Tunes te zien was.

Met Dennis Rodman als versterking domineerde Chicago Bulls de NBA. Ze eindigde het reguliere seizoen met 72 overwinningen tegenover 10 nederlagen, een record dat nog steeds op naam van de Bulls staat. Via een 4-0 overwinning op Orlando Magic in de halve finale van de play-offs, werden de Seattle SuperSonics met 4-2 aan de kant gezet: het vierde kampioenschap was binnen.

Foto: Andrew D. Bernstein/ Getty Images — Michael Jordan

Nike Air Jordan XII

Accepteer ons privacy- en cookiebeleid. Het is niet toegestaan Youtube video's te laten zien zonder toestemming.

Air Jordan XII

Voor het design van de Jordan XII liet ontwerper Tinker Hatfield zich inspireren door Nisshoki, de vlag van Japan. Hoewel de schoen zwaarder dan haar voorgangers is, is het wel een van de meest stevige en duurzame uit de gehele Nike Air Jordan-reeks. Ook is de XII het eerste paar basketbalschoenen dat door Nike in 1997 onder haar eigen submerk Jordan Brand werd gelanceerd.

In 1997 werd Michael Jordan door Karl Malone van Utah Jazz onttroond als MVP van het reguliere seizoen, maar Jordan nam sportief wraak door Utah Jazz in de play-offs te verslaan en voor de vijfde keer kampioen te worden. Game 5 van de finale staat bekend als The Flu Game: Jordan liep een dag voor de wedstrijd voedselvergiftiging op, desondanks maakte Jordan 38 punten, waarvan een cruciale driepunter in de slotseconden die de Bulls op een voorsprong van 88-85 bracht.

Nike Air Jordan XIV

Michael Jordan en Scottie Pippen vieren hun derde kampioenschap op rij

Air Jordan XIV

Hoewel Michael Jordan het gehele seizoen '97-'98 op de Jordan XIII speelde, strikte hij voor de finale van de play-offs de Jordan XIV om de voeten. Het ontwerp van de schoen is gebaseerd op de bolide van Mike, een Ferrari 550M — wat goed terug te zien is aan de Jumpman die verwerkt is in het schild van het Italiaanse automerk, en maar liefst zeven keer op en in elke schoen verwerkt is. 

In de finale van de play-offs stonden de Bulls voor het tweede jaar op rij tegenover Karl Malone en de Utah Jazz. Het was sinds 1989 weer de eerste keer dat twee dezelfde teams elkaar back-to-back in de finale troffen. In Game 6, met 1 punt achterstand en slechts 5 seconden op de klok, schoot Jordan met een jumpshot koelbloedig de overwinning binnen. De tweede three-peat was een feit.

Foto: Scott Cunningham/ Getty Images — Jordan's game winner

Greatest Of All Time

Naast de twee three-peats — een prestatie die alleen hij, Scottie Pippen en het onverslaanbare team van Boston Celtics in de jaren 60, op hun naam mogen schrijven — is Michael Jordan de meest gedecoreerde speler van de NBA ooit: hij werd vijf keer voor de reguliere competitie, zes keer voor de play-offs finale en nog eens drie keer voor de All-Star game tot Most Valuable Player verkozen.

In 13 seizoenen bij de Chicago Bulls heeft Michael Jordan 930 wedstrijden gespeeld en 29.277 punten bij elkaar geschoten. Hij werd maar liefst tien keer topscoorder van de competitie. Tijdens zijn tweede rentree in de NBA van 2001 tot en met 2003 telde hij daar nog eens 3.015 bij op in de 142 wedstrijden waarin hij voor de Washington Wizards uitkwam. Daarmee schaart de shooting guard zich niet alleen bij een illuster gezelschap — bestaande uit Kareem Abdul-Jabbar, Karl Malone, Wilt Chamberlain en de nog spelende Kobe Bryant — die de magische grens van 30.000 wist te passeren, maar heeft hij zichzelf ook tot de G.O.A.T. van het basketbal gekroond.

Sportschoenen Jordan Super.Fly 4 by JordanJordan Sarenza
€ 129,99
Sportschoenen Jordan Air Deluxe by JordanJordan Sarenza
€ 129,99
Sportschoenen Jordan Air Deluxe by JordanJordan Sarenza
€ 129,99
Mitchell & Ness 'Chicago Bulls' petMitchell & Ness Stylepit
€ 39,95 € 15,95
Nike Sportswear Sweater gris/blancNike Zalando
€ 59,90
Nike Sportswear AIR AW 77 Sweater medium team red heather / safety orangeNike Zalando
€ 54,95