preview image 3 redenen om naar de MEN TODAY Pop-Up Shop te komen
preview image Kanye West gespot in MEN TODAY pop-up shop

'Nike is natuurlijk een marketingmonster'

| Tom | 0 Reactie(s)

In de MEN TODAY pop-up shop in de Pijp host Toms Skateshop een imposante timeline van Nike SB sneakers. General Account Manager Hans Dijs zag de skateschoenenmarkt van dichtbij veranderen. "De grotere jongens domineren."

Hans Dijs van Toms Skateshop - MEN TODAYFoto's: Milan Gino

Baan General Account Manager Toms Wholesale Distributie   Leeftijd 39 jaar   Favoriete trick pop shove it

Vanaf wanneer begon je je skater te noemen?

“Ik begon op mijn dertiende. Twee vrienden hadden een skateboard en lieten het mij proberen. Voor mijn verjaardag kreeg ik mijn eigen board en toen we van Roosendaal naar Doetinchem verhuisden had ik binnen een week een groep skateboardende vrienden om me heen. Op mijn zeventiende ben ik naar Amsterdam gegaan, puur omdat het skateboarden hier gaande was. Toentertijd zat ik op de brood-banketopleiding, maar dat was na een jaar bekeken. Toen was het alleen nog maar skaten en gaan.”

Welke rol speelde mode destijds voor jou?

“Ik deed altijd alsof het me niet boeide, maar dat deed het natuurlijk wel. Je had twee stromingen in het skateboarden: punkrock en hiphop. Ik was meer van het laatste. Vans, Adidas, Puma Clydes met van die dikke veters erin. Mijn eerste skateschoenen waren Airwalk VICs. Die heb ik helemaal afgeragd en opnieuw opgelapt met Bison-kit. Ik heb op een gegeven moment zelfs binnenbanden op de zolen geplakt.”

Wat is op schoenengebied het ultieme skatemerk?

“Emerica. Omdat die het dichtst bij de core staan en altijd voor skateboarders schoenen zijn blijven maken. Op dit moment ligt de hele skateboardschoenenmarkt op z’n reet. Het wordt gedomineerd door de grotere jongens Adidas en Nike. Dat is niet per definitie slecht, maar het is wel minder voor de merken die zich al die jaren hebben ingezet voor de core en daar ook heel veel in hebben geïnvesteerd. Het iconische is er een beetje af. Als er vroeger iemand in de winkel kwam en zei ‘Ik zoek skateschoenen’, dan wist je 100% zeker dat hij op zoek was naar de D3 van Osiris. Dat was echt hét iconische skateschoenmodel. Gelukkig zijn de schoenen wel wat stylisher geworden sindsdien, want als ik kijk naar de trends die voorbij gekomen zijn en waar ik ook aan meegedaan heb…”

Welke skateschoen is wat jou betreft het meest geslaagd?

“Chad Muska was altijd heel erg vooruitstrevend. Hij maakte met Supra de Skytops en heeft daarmee voor een omslag gezorgd in de markt. Hij had ze als skateschoen neergezet, maar op een gegeven moment stonden Justin Bieber en Lil’ Wayne ook met die schoenen op het podium. In die periode maakte de puffy skateschoen plaats voor de meer afgevlakte, mainstream variant.”

Hoe is jullie relatie met Nike SB?

“Nike is natuurlijk een marketingmonster. Die kopen uiteindelijk gewoon de sport en dan zitten ze vooraan. Wij waren in 2006 één van de eerste Nike SB-dealers in Amsterdam. Heel veel skateshops om ons heen hadden zoiets van: ‘Nike, rot op’. Er kwamen stickers met Don’t do it; men zette zich in de skateboardwereld heel erg af tegen Nike. Wij hebben toen juist gezegd: we gaan het doen. In die periode was iedereen ineens een sneakerverzamelaar. Elke Dunk die werd uitgebracht, was al bij voorbaat verkocht. Naast het verzamelen was het resellen in opkomst. Wij konden makkelijk dertig dozen meer bestellen en direct naar Japan verschepen, maar dat hebben we nooit gedaan. Wij wilden Nike SB echt benaderen als een skatemerk bij ons in de skateshop. We verkochten nooit meer dan één paar per persoon. We zijn daar heel strikt in geweest met Toms.”

Wat zijn nou typische Toms-klanten?

“Frisse, jonge gasten tussen de 13 en 28 jaar, die op zoek zijn naar de nieuwe trends en merken als Stussy, HUF en Altamont. Zij komen naar Toms omdat wij altijd authentiek gebleven zijn. We verkopen skateboards sinds day one. Dus de core skater is zeker een belangrijke klant en doelgroep bij Toms. De jongens op de winkelvloer weten wat ze doen en verkopen, service staat bij ons hoog in de vaandel. Ook investeren we nog steeds in exposities en feestjes. Regelmatig staat op vrijdagavond de straat hier vol met bierblikken en komt de politie weer langs, haha.”

Hoe zien de komende vijf jaar eruit voor Toms?

Ik verwacht dat we alleen maar gaan groeien. Het skateboarden in Amsterdam heeft een beetje op z’n gat gelegen door het sluiten van het indoorskatepark. De groepen zijn daardoor wat meer versnipperd. Maar er komt een groot outdoorpark bij het Zeeburgereiland en de gesprekken over het heropenen van het indoorpark gaan ook nog steeds goed. Daarnaast is de kans groot dat skateboarden Olympisch gaat. Onlangs hebben we een evenement hier op het Museumplein gehad dat heel goed werd ontvangen door het publiek én de gemeente. De sport groeit door en daarmee ook de doelgroep. De grote winkels verkopen allemaal hetzelfde. Ik denk dat de klant op een gegeven moment toch weer op zoek gaat naar die winkel waar ze zich thuis voelen.”

Toms Skateshop - MEN TODAY

Tom is een afkorting van The Old Man, te vinden op de Damstraat nummer 14. Het bedrijf bestaat al sinds 1924 en is door de ouders van de huidige baas opgericht als Aziatische kunstimport. Rond 1986 werd gepionierd met de verkoop van snowboards. Later kwamen daar waterski’s, wakeboards en skateboards bij. Hans Dijs bouwde de kleine skateboardafdeling van The Old Man uit tot Toms Skateshop, een skateboardwinkel in boetiekstijl waar kunstexposities, feestjes en productreleases werden georganiseerd. Vijf jaar geleden is Toms verhuisd van het pand waar nu de WeSC store huist naar de Damstraat 32. Dijs: “Toen hebben we de hele winkel op de schop gegooid met behulp van een ontwerper en architectenbureau. Hoe kunnen we de winkel weer in een ander jasje gieten? Op een gegeven moment werden alle skateshops ook minimalistisch in boetiekstijl. Wij wilden weer vooruit.”