preview image Rafael Nadal serveert: THFLEX van Tommy Hilfiger
preview image 3 items die je zowel in de gym als daarbuiten kunt dragen

Slimme tips en tricks voor blinkend schone sneakers

| Kawing | 0 Reactie(s)

Hoe onderhoud je gympen? En hoe krijg je een paar eens zo stralend witte sneakers weer blinkend schoon? Het is niet een kwestie van alleen boenen en poetsen. Nee, sneakers schoonmaken doe je zo.

Een paar nieuwe Nikes: 139 euro. Een verse spijkerbroek om de sneakers te matchen: 99 euro. Maar dat gevoel wanneer je de sneakers om je voeten strikt: onbetaalbaar. Totdat de eerste vlek erop verschijnt en ze voor altijd in de schoenenkast verdwijnen. Zonde. Want met deze tips krijgen jouw vieze sneakers in een handomdraai een tweede leven. Dus stroop je mouwen op; tijd voor de grote lenteschoonmaak.

Tips om sneakers schoon te maken - MEN TODAYFoto: Jason Markk

Sneakers schoonmaken

Leren sneakers en synthetisch leren sneakers zijn vrij eenvoudig te schoon te maken en schoon te houden. Pak deze handleiding erbij en je kan binnen een mum van tijd weer van je sneakers eten. Bij wijze van spreken:

  1. Haal de veters uit de sneakers en was deze (koud) in een waszakje of kussensloop in de wasmachine. Gebruik geen wasmiddel met bleek voor gekleurde veters!
  2. Borstel het grove vuil van de upper en de zool.
  3. Prepareer een sopje met lauw water en een mild schoonmaakmiddel zoals groene zeep of waspoeder.
  4. Dep een spons, microvezeldoek of middelharde borstel in het wondermiddel en schrob de gympen in zijn geheel of waar nodig. Voor moeilijk te bereiken groeven en naden zijn wattenstaafjes of een oude tandenborstel de oplossing.
  5. Bevochtig een tweede spons of microvezeldoek met lauw water om de sneaker van zeepschuim en overtollig sop te ontdoen.
  6. Zwarte strepen in de midden- en buitenzool kunnen met een schuurmiddel als Cif voorzichtig weggepoetst worden. Vergeet er niet een vochtige spons of doek overheen te halen. Let wel, dat zulke schuurmiddelen absoluut niet geschikt zijn voor het (synthetische) leer van de upper; deze kan er door beschadigd raken!
  7. Is de sneaker erg nat geworden? Voorkom vervorming en prop er wat wc-papier of oud papier in en laat deze, bij voorkeur op kamertemperatuur, drogen. Gebruik geen kranten, want deze geven heel gemakkelijk af.
  8. Wachten. Het drogen kan uren en soms wel een paar dagen duren, maar geduld is een schone zaak.

Suède sneakers schoonmaken

Sneakers met een upper van suède of nubuck vragen om een andere aanpak nodig. Een meer delicate. Want in tegenstelling tot glad en synthetisch leer zijn suède en nubuck meer gevoelig voor vuil en vooral vocht. Een 10-stappenplan:

 1. Verwijder de veters en was deze in de wasmachine.
 2. Reinig de midden- en buitenzool zoals hierboven staat beschreven.
 3. Borstel met een suèdeborstel het grove vuil van de sneakers.
 4. Eventuele vetvlekken kunnen voorzichtig met een suèdegom of zelfs met een ordinaire witte potloodgum van het oppervlak gepoetst worden.
 5. Hardnekkige vlek? Leg dan een vel keukenrolpapier op de de plek des onheils; strijk eroverheen met een strijkbout op de laagste stand: de warmte zal het vet in het keukenpapier trekken.
 6. Meng een shoe cleaner die geschikt is voor suède met lauw water en dep een zachte borstel in het mengsel. Schud al het overtollige water van de borstel en geef de upper een gelijkmatige schrobbeurt; dit zorgt ervoor dat het gehele suèdeoppervlak gelijkmatig opdroogt en worden lelijke watervlekken voorkomen.
 7. Cruciaal is om meteen na het schrobben de sneakers al draaiende af te deppen met een microvezeldoek. De draaibeweging trekt niet alleen het vocht uit het leer, maar geeft het suède ook haar structuur terug.
 8. Vul de sneakers met wc-papier of oud papier om vervorming te voorkomen en laat deze drogen. Nogmaals: geen kranten, want deze geven af. Vervang het papier eventueel tijdens de droogperiode.
 9. Borstel de upper een paar keer tijdens het drogen met een zachte droge borstel.
 10. Wanneer de sneakers volledig gedroogd zijn, kan deze met een voedende en beschermende impgregneerspray ingespoten worden.

Canvas sneakers schoonmaken

Er is een goede reden waarom canvas sneakers als Converse All Stars een festivalfavoriet zijn: het zijn vrijwel het enige schoeisel dat de modderbaden, die festivalterrein genoemd worden, weten te overleven. Even in een kussensloop en op 30-40 graden in de wasmachine en de Chucks zien er weer box fresh uit. Vergeet niet eerst de veters te verwijderen en het grove vuil van de schoenen te borstelen. Wat wc-papier in de sneakers proppen tijdens het drogen voorkomt vervorming. Voilà, een kind kan de was doen. Letterlijk.

Tip: stop de canvas sneakers in een kussensloop met wat handdoeken om het geluid in de wasmachine te dempen.

Binnenzolen schoonmaken

Zoals bij alles gaat het niet alleen om het uiterlijk: om vervelende geuren te voorkomen, doet men er goed aan om de binnenzolen regelmatig een wasbeurtje te geven. Wil dit niet helpen? Dan zijn de zolen aan vervanging toe. Er zijn honderden, zo niet duizenden typen binnenzolen in verschillende prijscategoriën. De vraag is hoeveel jij erover hebt, want vaak is een nieuw paar sneakers kopen een veel voordeliger oplossing.

WEAR, SCRUB AND REPEAT

Jason Markk Repel spray water- en vuilafstotendJason markk de Bijenkorf
€ 18,95
Crep Protect Crep ProtectSneakers.nl
€ 13,99
Nubuck SchoenverzorgingssetRehab sneakersRehab Footwear
€ 16,95
Collonil - Colour FashionFrans muller Piet Zoomers
€ 7,95
Collonil - Vario SprayFrans muller Piet Zoomers
€ 7,95
Collonil - Stretch sprayFrans muller Piet Zoomers
€ 5,95
Climate Balance InlegzoolLowa Bever
€ 10,95
Fusskomfort InlegzoolHanwag Bever
€ 11,95
Inlegzool Air-Active Soft PrintMeindl Bever
€ 9,95