preview image MEN TODAY Stijlgids #11: Back to Basic(s)
preview image MEN TODAY Stijlgids #12: Op zoek naar de perfecte zwembroek

Sneaker battle: Adidas Stan Smith vs. Nike Tennis Classic

| Kawing | 0 Reactie(s)

Deze editie van de MEN TODAY sneaker battle is een Grand Slam tussen twee legendes van de grastennisbaan. Aan de service is de Adidas Stan Smith, en daar tegenover staat de Nike Tennis Classic.

Door al het enthousiasme rondom het WK-voetbal vergeten we haast het meest prestigieuze tennistoernooi, Wimbledon, dat op 23 juni van start gaat. De schoenen in deze partij hebben hun roots in het tennis. Ze werden gedragen door winnaars, maar zijn door de jaren heen zelf iconen geworden die door menig sneakerliefhebber op handen (en aan voeten) worden gedragen.

Stan Smith en John McEnroe op Wimbledon - MEN TODAY
Foto's via Getty Images: Stan Smith tijdens Wimbledon 1972 en John McEnroe tijdens Wimbledon 1981

Legendes

De Adidas Stan Smith werd in 1964 gelanceerd als de Adidas Robert Haillet; vernoemd naar de gelijknamige Franse proftennisser. Het was de eerste lederen tennisschoen met een rubberen zool. Toen Haillet met pensioen ging, benaderde Adidas in 1971 Stanley Roger Smith, de nummer 1 op de wereldranglijst op dat moment. Een jaar later won de Amerikaan, op schoenen die naar hem vernoemd waren, voor het eerst Wimbledon door de Roemeen Ilie Năstase te verslaan.

Ook de Nike Tennis Classic ging onder een andere naam door het leven. Bij de introductie in 1975 heette het de Nike Wimbledon. Pas halverwege de jaren '80 werd de schoen omgedoopt tot de Tennis Classic. Op dat moment had de bad boy van het tennis, John McEnroe, op die sneakers maar liefst vijf Grand Slam-titels binnen weten te slepen.

Design & degelijkheid

De dresscode voor deelnemers van Wimbledon is wit. Maar Nike zou Nike niet zijn als het de Swoosh niet lekker liet opvallen door deze helblauw te kleuren. Adidas heeft het subtieler aangepakt: het driestreperige handelsmerk is bij de Stan Smith vervangen door drie rijen van perforaties, waardoor de schoen wel herkenbaar blijft, maar veel cleaner oogt. Op de hiel is een groene tab met het Adidas-logo aangebracht.

Zowel de Tennis Classic als de Stan Smith is uit leer gesneden en daardoor vrij eenvoudig te onderhouden. Een vlekje is bijvoorbeeld zo weggepoetst. Maar ook juist omdat de schoenen van leer zijn, is één moment van onoplettendheid genoeg voor een schoenneus vol onuitwisbare krassen en ogen vol tranen.

Vintage Adidas Stan Smith en Nike Tennis Classic ads - MEN TODAY
Afbeeldingen via Cul8r en Suelas de Goma: Adidas Stan Smith en Nike Tennis Classic vintage advertenties

Populariteit

Door de nieuwe ontwikkelingen en technologiën op sportgebied worden de van oorsprong tennisschoenen allang niet meer gedragen op het Centre Court. Maar daarbuiten des te meer. Vooral de Stan Smith is door de jaren heen uitgegroeid tot een waar streetwear icoon. De sneaker werd begin dit jaar opnieuw gelanceerd en raakte vrijwel meteen uitverkocht. De voorraad wordt nu maar mondjesmaat aangevuld.

Ook de Nike Tennis Classic in de originele colorway is niet overal verkrijgbaar. Niet omdat de schoen zo populair is, maar meer omdat de vraag hiernaar niet groot is en dus ook de productie uitblijft.

Game, set, match

De Stan Smith is een begrip onder de sneakerheads en vaak in de top 10 van 'beste sneakers aller tijden'-lijstjes terug te vinden. De Tennis Classic had diezelfde status kunnen bereiken als Nike haar destijds naar bijvoorbeeld een John McEnroe had vernoemd. Toch is dit niet het punt waarop de Tennis Classic het verliest. Nee. De Stan Smith ziet er qua ontwerp simpelweg veel strakker uit - er is geen Hawk-Eye voor nodig om dat te zien. Maar wellicht is de umpire van deze match ietwat partijdig; dit stuk is namelijk getypt met een paar Stan Smiths aan de voeten.

Nike 'Tennis Classic' sneakersNike Stylepit
€ 100,95
Nike Sportswear COURT TRADITION II Sneakers laag WitNike Zalando
€ 79,95
s.Oliver PREMIUM Gebreide trui van merinoswol en katoens.Oliver OTTO
€ 49,99

Adidas Sneakers Stan smithAdidas Men at Work
€ 94,99
Sneakers Stan Smith by Adidas OriginalsAdidas Sarenza
€ 90,00
Sneakers Superstar II by Adidas OriginalsAdidas Sarenza
€ 90,00