preview image Hoe je het groene bomberjack draagt? Nou, zo dus
preview image 7 manieren om het bomberjack te dragen

Tom test de ASUS ZenBook

| Tom | 127 Reactie(s)

Is de ZenBook UX305FA echt zo snel, dun en mooi als ASUS belooft? Ik nam nieuwsgierig de proef op de som en zet de plus- en minpunten op een rijtje.

Tom van MEN TODAY

"ASUS ZenBook winnen? Lees onder deze review hoe."
(De winactie zit erop. Jorrit uit Zoetermeer, gefeliciteerd!)
ASUS ZenBook review - MEN TODAY

Bij MEN TODAY zijn we van alle markten thuis. Het afgelopen jaar testten we onder andere sokken, schoenen, zwembroeken en smartwatches. Allemaal leuk en aardig, maar zo langzamerhand werd het tijd voor het grotere werk. En dat kwam er, in de vorm van een ultrabook. Om precies te zijn: de ASUS ZenBook UX305FA. Een hele mond vol, maar ik ga hieronder precies uitleggen wat voor vlees we in de kuip hebben.

ASUS ZenBook review - MEN TODAY

DE SPECS: WAT ZIT ER ALLEMAAL OP, AAN EN IN?

Gewicht 1.2 kilo
Dun 1.2 centimeter
Scherm 13.3 inch
Resolutie 3200 x 1800 px
Poorten 3 x USB 3.0, SD, micro-HDMI, koptelefoon/microfoon
Batterij 5-8 uur
Kleur Obsidian Stone
Bekijk meer specs >

De ZenBook is een echte eyecatcher. Niet qua formaat – de laptop heeft een scherm van 13 inch en is slechts 1.2 centimeter dun – maar wel op het gebied van design en afwerking. Het is een heel stevig apparaat; de laptop met één hand vasthouden voelt niet als een risico zoals dat bij sommige andere laptops wel het geval is. ASUS is wat dat betreft bezig met een inhaalslag. Ja, elektronicagiganten als Apple en Samsung liggen nog flink voor qua marktaandeel, maar de missie is duidelijk: met aantrekkelijk geprijsde, premium laptops, tablets en smartwatches de concurrentie aangaan. 

“Scherm is te vergelijken met dat van een e-reader”

Het scherm is ongekend helder. Ik zag MENTODAY.nl zoals ik de website nog nooit zag en ik zit er toch écht de hele dag naar te koekeloeren. Hoe scherp het beeld is, valt vooral op als je tekst in advertentiebanners vergelijkt met tekst in bijvoorbeeld artikelen. Waarmee dit 3200 x 1800 px scherm te vergelijken is? Ik zou zeggen: met een e-reader, vanwege de matheid van het scherm en de goede leesbaarheid als er fel licht op schijnt.

Om de kwaliteit van het toetsenbord goed te kunnen bepalen schrijf ik deze review op de ZenBook. De laptop is heel handzaam: door het compacte formaat en het lichte gewicht neem je 'm zonder nadenken overal mee naartoe. De meegeleverde zwarte sleeve is daarbij ideaal om onnodige schade te voorkomen en ziet bovendien heel fraai uit – vorm en functie gecombineerd, net zoals de Zenbook zelf.

ASUS ZenBook review - MEN TODAY

Het kakelverse (en gratis) Windows 10 zorgt voor aanzienlijk minder hoofdpijn dan Windows 8. De nieuwe browser, Edge, die zowel qua design als usability vele malen beter is dan Explorer, is exemplarisch voor de vooruitgang die Microsoft geboekt heeft. Leuk extraatje van de ZenBook: is een artikel niet goed leesbaar of een plaatje te klein, dan hoef je alleen maar te pinchen op het touchpad om in te zoomen, net zoals je gewend bent op je smartphone.

"De ZenBook kan gemakkelijk wedijveren met de MacBook"

De Zenbook is ideaal voor thuisgebruik: even op de bank YouTube afstruinen, checken wat je vrienden aan het doen zijn op Facebook of een hotelletje boeken voor die o zo verdiende zonvakantie. Dankzij de krachtige Intel Core M processor en 8 gigabyte werkgeheugen leent de ZenBook zich echter ook uitstekend voor zwaardere programma's en taken. Thuiscomputer of werklaptop? Het kan allebei, de keuze is aan jou. Op basis van de specificaties, het uiterlijk en de prestaties bij dagelijks gebruik, kan de ZenBook in ieder geval gemakkelijk wedijveren met soortgelijke ultrabooks. Ja, ook met Apple’s MacBook Air.

Snel? Check. Dun? Check. Mooi? Check. Ladies and gentlemen, we have a winner.

PLUSPUNTEN

  • Licht
  • Compact
  • Geluidloos
  • Mat, helder scherm
  • Zeer geschikt voor dagelijke taken
  • USB to LAN adapter meegeleverd
  • Inclusief zwarte laptop sleeve (zie foto)

MINPUNTEN

  • Geen backlight onder de toetsen
  • Geen mirco-HDMI to HDMI adapter meegeleverd

 

ASUS ZenBook winnen? Laat hieronder in een reactie weten waarom deze ultrabook een onmisbaar apparaat is voor jou.
ASUS ZenBook review - MEN TODAY