preview image Hoe strik je een vlinderdas?
preview image De 5 beste sneakers van 2015 (die nog te koop zijn)

Welke hardloopschoenen passen bij mij?

| Kawing | 0 Reactie(s)

Hardlopen doe je niet op willekeurig schoeisel. Tenzij je de trein moet halen. Achter hardloopschoenen zit een hele wetenschap. MEN TODAY helpt je stapsgewijs de perfect zittende hardloopschoenen te vinden.

Een paar comfortabele hardloopschoenen is niet gemakkelijk te vinden. Enerzijds omdat het aanbod enorm is en anderzijds omdat geen enkele voet hetzelfde is. Daarom is het belangrijk om een aantal zaken in acht te nemen alvorens je een paar runners onder je voeten bindt. Zo vlieg je straks bij de marathon niet alleen over de finish en niet uit de bocht, maar voorkom je ook (langdurige) blessures.

Welke hardloopschoen past bij mij? - MEN TODAYFoto: Nike

Ondergrond

Allereerst moet er vastgesteld worden op welke ondergrond er gelopen wordt: avontuurlijk op onverharde paden in het bos, of ‘s ochtends vroeg op geasfalteerde wegen in de grote stad? Elk type ondergrond vraagt namelijk om ander schoeisel. Deze zijn grofweg in twee hoofdcategoriën in te delen: de road running shoe en de trail running shoe.

Road running shoes zijn ontwikkeld om op vlakke, verharde wegen te lopen. Deze zijn uitgerust met dikke cushions voor extra demping, terwijl trail running shoes vaak over minder cushioning beschikken, maar wel voorzien zijn van een stevige buitenzool voor meer grip op off-road ondergronden.

Een derde type dat de afgelopen jaren zeer populair is geworden, is de zogenaamde natural running shoe. Deze hardloopschoenen met vrijwel geen cushioning hebben zeer dunne zolen om het lopen op blote voeten na te bootsen. Daarnaast is de drop (het hoogteverschil van de zool tussen hiel en tenen) 6mm of kleiner, terwijl die bij ‘traditionele’ hardloopschoenen 10 tot 12mm is. Het idee achter deze hardloopschoen is om het eerste contact met de grond van de hiel naar de middenvoet te verplaatsen en zo de impact gelijkmatig over de gehele voet te verdelen. Dit zou weer tot minder blessures leiden.

Hardloopschoenen en ondergrond - MEN TODAY StijlgidsAfbeelding: REI

Pronatie

Proneren is het naar binnen kantelen van de voet tijdens het lopen. Het maakt deel uit van het proces dat de onderbeen helpt schokken op te vangen bij elke stap die gezet wordt. Vanzelfsprekend proneert de één meer dan de ander. Dit hoeft geen probleem te zijn wanneer er de juiste type hardloopschoen wordt gekozen om onder- of overpronatie te corrigeren, en daarmee de kans op blessures te verkleinen.

Overigens is het slijtagepatroon van de schoenzool doorgaans een goede aanwijzing van hoe de voet proneert. Maar uiteraard kan de lokale hardloopspecialist dit veel gedetailleerder vaststellen middels een loopanalyse.

Hardloopschoenen en pronatie - MEN TODAY StijlgidsAfbeelding: Asics

 1. Onderpronatie

  Bij onderpronatie, of supinatie, slijt de buitenkant van de schoen erg snel en kan het bovenwerk flink naar buiten gedrukt worden. Dit ontstaat wanneer de voet te weinig proneert. De buitenkant (laterale kant) van de hiel komt dan in een grotere hoek op de grond neer en de schok wordt grotendeels doorgevoerd naar het onderbeen. Hierdoor kan het onderbeen overbelast raken.

  Hardloopschoenen met veel demping kunnen overbelastingblessures voorkomen doordat deze de impact van de landing verminderen. Tussenzolen met verschillende hardheden kunnen beter vermeden worden, gezien deze het probleem juist kunnen verergeren.

 2. Normaal

  De zool van de neutrale pronator slijten vaak in een S-vormig patroon dat van de buitenkant van de hiel naar de grote teen loopt. Hardlopers met zo’n normaal pronatiepatroon hebben de keuze uit veel verschillende soorten schoenen.

 3. Overpronatie

  Bij overpronatie zal de schoen aan de binnenkant (mediale kant) van de hiel en met name bij de grote teen veel slijtage vertonen. Dit komt omdat de voet te veel naar binnen kantelt wanneer de voet landt. Doordat het gewicht gedragen wordt door de binnenkant van de voet in plaats van de bal, kunnen de knie en de heup overmatig belast worden.

  Voor de overpronator zijn hardloopschoenen met maximale ondersteuning en ook schoenen met gestructureerde demping (structured cushioning) het meest geschikt. Beide types helpen de voeten de impact van het hardlopen gelijkmatig te verdelen.

Maat

Schoenmaten zijn niet universeel. Niet alleen per schoenmerk, maar zelfs binnen één merk kunnen modellen qua pasvorm in grootte verschillen. Vaak is dit verschil miniem, maar juist die paar millimeters maken een hardloopschoen passend óf comfortabel zittend. Bovendien zetten voeten zich uit naarmate er langer op gelopen wordt. De algemene regel is dan ook dat er een vingerdikte ruimte tussen de grote teen en de punt van de schoen moet zitten.

Net zo belangrijk als de lengte is de breedte van de schoen. Zo is een te smalle schoen de nummer één veroorzaker van blaren door de constante wrijving met de voet. Daarnaast speelt het gewicht ook een grote rol. Hoe lichter de schoen, des te beter; want het is en blijft een last die kilometers lang meegezeuld moet worden. Gelukkig worden schoenen steeds lichter door het gebruik van nieuwe materialen. Zo is er bijvoorbeeld Nike met de Flyknit-technologie en Adidas met haar Primeknit-methode.

Hardloopschoenen en materialen - MEN TODAY StijlgidsFoto: Nike, Adidas

Sokken

Last but not least: de sok is het laatste puzzelstukje van een comfortabel zittende hardloopschoen. Niet alleen ontneemt het vocht en voorkomt het op die manier nare geurtjes, maar de hardloopsok vormt ook een laag extra bescherming voor de voet (tegen bijvoorbeeld wrijving en hitte). Het is altijd belangrijk om bij het passen van hardloopschoenen loopsokken aan te trekken, zodat je nooit met een paar te kleine schoenen thuiskomt.

adidas Performance ULTRA BOOST Demping hardloopschoenen clear green/mineral/shock redAdidas Zalando
€ 179,95
Nike Performance AIR ZOOM PEGASUS 32 Demping hardloopschoenen green strike/white/blackNike Zalando
€ 109,95 € 87,95
Nike Performance AIR MAX 2016 Demping hardloopschoenen wolf grey/black/racer blue/sailNike Zalando
€ 189,95
Nike Performance AIR ZOOM TERRA KIGER 3 Trail hardloopschoenen cool grey/black/anthracite/ghost greenNike Zalando
€ 139,95 € 111,95
Nike Performance AIR MAX 2016 Demping hardloopschoenen total crimson/blackNike Zalando
€ 194,90 € 155,90
adidas Performance CLIMAHEAT SONIC BOOST Demping hardloopschoenen grey/dark grey/bright yellowAdidas Zalando
€ 99,95 € 79,95
Asics hardloopschoenen neutraa Gel Chart 2Asics Wim Jaquet Sports
€ 90,00 € 45,00
Asics Hardloopschoen - Van Tilburg OnlineAsics Van Tilburg Online
€ 140,00 € 70,00
ASICS Runningschoenen Gel-Galaxy 3Asics OTTO
€ 59,99
Gel-Fuji Runnegade SchoenAsics Bever
€ 109,95
Gel-Fuji Attack 4Asics Bever
€ 109,95
Ultra Equity SchoenThe North Face Bever
€ 124,95 € 74,97

Dit artikel werd op 17 april 2015 gepubliceerd.