preview image 3 stijlen om de field jacket te dragen
preview image Joey Berkhoff: 'Ik kocht ooit een gele trui...'

Zo draag je brogues schoenen

| Kawing | 0 Reactie(s)

Zoveel schoenen, zoveel stijlen. Wat zijn brogues? Schoenen. Maar hoe verschillen ze met oxford, derby en wingtip veterschoenen? Lees het in de grote brogue-schoenen handleiding.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: oxfords en derbies kunnen brogues zijn. Maar een brogue is niet altijd een oxford of een derby. Volg je het nog? Dachten we al. Zet een kop koffie en ga er lekker bij zitten en we zullen het je haarfijn uitleggen.

MEN TODAY stijlgids: brogues schoenen Foto: Selected Homme

Brogue, wingtip, oxford of derby?

Voordat we het diepe induiken, eerst de basis: oxford en derby zijn typen veterschoenen. Het grootste verschil tussen de twee zit in de wreefsluiting. Bij de oxford-schoen is deze dicht en zijn de ringen van de schoenogen vrijwel altijd aan de binnenkant van het veterpaneel bevestigd. De wreefsluiting bij een derby-schoen is open waardoor de tong goed zichtbaar is; net als de nestelringen die zich aan de buitenkant van het veterpaneel bevinden. De derby is traditioneel gezien minder chic dan de oxford.

En dan het verschil tussen brogue en wingtip: brogue is de stijl waarin een schoentype als oxford of derby kan worden uitgevoerd. Een wingtip is een kenmerk van een van de vele brogue-stijlen. 

Oxford versus Derby Van Bommel oxford veterschoenen HE Spring derby veterschoenen

Oorsprong van de brogue

Het woord brogue is afkomstig uit het Keltisch, afgeleid van bròg wat schoen betekent. De term broguing wordt in woordenboeken beschreven als 'het aanbrengen van versieringen en ornamenten door middel van perforaties'. De optelsom is dan al geen lastige opgave meer en snel gemaakt: een schoen met perforaties is een brogue.

De brogue werd oorspronkelijk op de Schotse en Ierse Hooglanden door landarbeiders gedragen. Door de drassige ondergronden liepen schoenen op den duur vol met water, maar de gaatjes in het ontwerp zorgden ervoor dat het water er ook weer uit kon lopen. Wat eerst dus puur praktisch en noodzakelijk was, is zoals zo vaak door de jaren heen uitgegroeid tot mode. 

6 brogue-stijlen

Genoeg geschiedenisles. Hieronder volgt een overzicht van de zes meest klassieke en daardoor meest voorkomende brogues met de bijbehorende kenmerken.

7 brogue stijlen - MEN TODAY

1. Full brogues (wingtip brogues)

De full brogue heeft een gepunte neuskap (toe cap) met 'vleugels' aan beide kanten die een 'W' vormen: de wingtip. Bovenop de neus bevindt zich een sierwerk van perforaties wat een medaillon wordt genoemd. Daarnaast zijn langs alle randen en naden perforaties aangebracht.

2. Half brogues (semi-brogues)

Een semi-brogue is een gekortwiekte full brogue. In plaats van een wingtip heeft de schoen een rechte neuskap (cap toe); zonder punt en zonder 'vleugels'. Wel is ook hier het medaillon op de neus terug te vinden en kunnen er langs de randen en naden perforaties aangebracht zijn.

3. Quarter brogues

Net als de semi-brogue is de quarter brogue een 'cap toe'-schoen, maar hier ontbreekt het geperforeerde ornament op de schoenneus. Langs de naden van de rechte neuskap loopt wel een rij van perforaties.

4. Longwing brogues

De longwing brogue lijkt op het eerste gezicht op de full brogue, maar de spanwijdte van de 'vleugels' zijn - zoals de naam al aangeeft - een stuk langer. Deze lopen over de lengte aan weerszijden van de schoen en komen aan de achterkant van de hiel samen.

5. Spectator brogues (co-respondent shoes)

Een spectator brogue is in wezen een full brogue waarvan de neus- en de hielkap (en soms ook het veterpaneel) in een contrasterende - meestal donkerder - kleur, of met een ander materiaal dan de body is uitgevoerd.

6. Blind brogues

Een brogue die geen gestikte wingtip of 'cap toe'-neuskap heeft, maar waarbij wel perforaties op de schoenneus zijn aangebracht die de 'W' van een wingtip vormen, is een zogeheten blind brogue.

Brogues zijn er dus in behoorlijk wat stijlen. Bovendien hebben oxfords en derbies niet het alleenrecht op broguing. Er zijn talloze schoentypen die dezelfde perforatiepatronen toegepast hebben gekregen. Denk bijvoorbeeld aan mocassins als semi-brogues; full brogue laarzen met dan wel zonder veters; of zelfs sneakers met een wingtip-neuskap en sierperforaties.

Hoe draag ik brogues?

Hoewel oxfords dé uitgsproken schoenen zijn om onder een pak te dragen, wordt de combinatie kostuum en oxford brogues als not done beschouwd. De regel luidt: hoe meer perforaties in de schoen, des te meer casual. De quarter brogue wordt nog net door de vingers gezien, omdat deze qua versieringen vrij subtiel is.

Wanneer zijn brogues wel te dragen dan? Simpel. Wanneer je niet driedelig naar een zakelijke meeting hoeft. Brogues staan goed onder zowel chino's als (donkere) jeans, en met een fitted blazer of een denim jacket. Vooral de wingtip brogues geven de smart casual en de double denim look net een beetje meer 'oempf'. Try it!

Praatjes vullen geen gaatjes

Blauwe Giorgio Geklede schoenen HE47957Giorgio Omoda
€ 189,95 € 95,00
Floris van Bommel Dressed H breedteBroguesMooieSchoenen.nl
€ 249,85
Giorgio Forli Veterschoen Wingtip Brogues BruinGiorgio Suitable
€ 199,95
Zwarte G-Star Geklede schoenen GS12720G-Star BroguesOmoda
€ 169,95 € 99,00
Sacha Brogue veterschoenen cognacSacha Sacha
€ 129,99 € 79,99
Raspin BrogueClarks Clarks
€ 99,95 € 69,95