preview image Loafers en mocassins: instappers voor beginners
preview image De beste voetbalschoenen van de Champions League

Zo strijk je een overhemd in 3 stappen

| Kawing | 2 Reactie(s)

Hoe strijk je een overhemd? Met deze 3 simpele stappen strijk je sneller een overhemd dan dat je je moeder kunt roepen om hulp.

Pak je eerst de kreukels in de mouwen aan, of begin je met het voorpand kreukvrij te maken? Kwesties die menig man kostbare vrije tijd kost. Maar als een kind de was kan doen, dan kun jij als volwassen kerel best een overhemd strijken. Ondertussen in het strijkhok van de redactie:

Accepteer ons privacy- en cookiebeleid. Het is niet toegestaan Youtube video's te laten zien zonder toestemming.

Deel jouw tip en win €150 shoptegoed

Kreukvrij door het leven gaan vergt wat oefening. Maar vergeet niet dat oefening kunst baart. En dus belonen wij de Van Gogh van het strijken met maar liefst €150,- shoptegoed van Overhemden.com. Wat je moet doen? Hieronder een reactie achterlaten met jouw meest creatieve idee om een overhemd kreukvrij te krijgen, en je dingt mee!

Op Overhemden.com kun je vast op zoek naar je favoriete overhemd uit een ruime collectie van onder andere Profuomo, Jacques Britt en Sleeve7 (extra lange mouw). Ook voor accessoires als riemen, manchetknopen en stropdassen zit je hier goed.

MEN TODAY x Overhemden.com

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Check voordat je de stekker inplugt de was- en strijkvoorschriften op het etiket van je overhemd. Je zult één van de onderstaande symbolen op het label tegenkomen. Deze geven aan op welke temperatuur het kledingstuk gestreken mag worden.

Stand 1 betekent, strijken op lage temperatuur (max. 110℃). Dit is meestal het geval bij overhemden gemaakt van synthetische stoffen als polyester, nylon en acryl. Stand 2 (max. 150℃) is geschikt voor kleding van wol en een mix van polyester. Bij dikke overhemden die gesneden zijn uit katoen, linnen en viscose kun je het strijkijzer opschroeven naar stand 3 (max. 200℃). Staat er een kruis door het strijkicoontje, dan mag het kledingstuk absoluut niet gestreken worden.

Gebruik altijd de juiste stand, en zet bij twijfel de temperatuur wat lager, omdat te heet strijken de kleding kan beschadigen!

Check eerst de strijksymbolen voordat jij je overhemd strijkt - MEN TODAY

Stap 1: boord & manchetten

Leg de boord (de kraag) plat over de breedte van de strijkplank. Werk vanuit de punt en rand naar binnen toe om plooien te voorkomen. Leg het overhemd vervolgens zo neer zodat je bij de binnenkant van de opengeknoopte manchetten (uiteinden van de mouwen) kunt.

Stap 2: mouwen & schouders

Pak het overhemd bij schouder en manchet vast en trek het strak. Strijk vervolgens vanuit de uiteinden en zijnaad van de mouw richting de schouder. Ben je aan één kant klaar? Pak het overhemd weer bij schouder en manchet en draai het om, om de andere kant van de mouw ook nog een strijkbeurt te geven. Ga verder met de andere mouw. Trek vervolgens de schouder/ mouwinzet over de kop van de plank en strijk de kleine stukjes van het voor-, achter- en schouderpand. Herhaal dit voor de schouder aan de andere kant.

Stap 3: voor, achter, voor

Leg het overhemd op de strijkplank met de punt van de plank in het schouderstuk en de zijnaad uitgelijnd met de zijkant van de strijkplank. Het gehele voorpand ligt nu op de plank. Werk van de onderkant van het overhemd naar boven toe. Klaar? Lijn nu de eerste helft van het achterpand uit met de zijkant van de plank en begin wederom beneden en werk naar boven toe. Vervolgens kun je de tweede helft van het achterpand uitlijnen met de zijkant van de strijkplank. Je zult zien dat er een overlapping is: een groot gedeelte van het achterpand heb je zojuist al gestreken. Tot slot strijk je het tweede voorpand van het overhemd.

Hang het overhemd meteen na het strijken aan een kleerhanger op om kreuken te voorkomen. Simpel toch?